23948sdkhjf

Coop köper Nettos 163 butiker: ”Största som hänt på 15 år”

I dag framgår att Coop Butiker & Stormarknader, CBS, köper upp samtliga av Nettos butiker i landet. Lågprisaktören lämnar landet och butikerna kan troligen vara omställda 2020.

Vi har precis lämnat in ansökan till Konkurrensverket och behöver respektera det. Men förutsatt att vi får klartecken av Konkurrensverket innan årsskiftet så kan vi troligen ställa om butikerna under 2020, säger Christian Wijkström, vd för CBS till Fri Köpenskap.

Nettos 163 butiker i landet ligger generellt i bostadsnära områden i södra Sverige och uppmäter oftast runt 700-1000 kvadratmeter säljyta. Butikerna befinner sig enligt Christian Wijkström i gott skick.

Netto gjorde en ganska aggressiv satsning i Sverige mellan åren 2006 och 2010 där de byggde upp många butiker. Butiksnätet är därför väldigt nytt och butikerna ligger vid platser med bra kundflöden.

Vad betyder det här för er?

Det här är det största som hänt i svensk dagligvaruhandel på 15 år så för oss betyder det oerhört mycket. Vi har i princip varit uträknade för sex år sedan. Det finns mycket att göra fortfarande men med den här affären är en bra början till att utmana huvudkonkurrenten.

Ni går från 240 till 400 butiker. Blir det inte svettigt att ställa om allt?

– Vi har en väldigt stor respekt för utmaningen men vi har gjort stresstest och tror att vi kommer att klara att driva det på ett bra sätt.

Ska ni sätta igång med rekrytering nu?

– Det är en lite för tidig fråga eftersom jag då ger mig in på Konkurrensverkets område. CBS behöver däremot ständigt folk.

Det har inte hänt så mycket hos Netto de senaste åren? Fick ni ett bra pris?

– Vi kan inte kommentera priset.

Netto är en tydlig lågprisaktör men det finns inga uttalade planer hos Coop att göra något särskilt format för Nettos butiker. Däremot arbetar CBS just nu med prissänkningar generellt.

Läs om den dolda planen i affären här.

Kommentar: Affären som ritar om den svenska dagligvarukartan

Salling Group om varför de lämnar den svenska marknaden.

Så säger konkurrenterna.

Ursprungliga nyhetsflashen: Coop köper alla Nettos butiker.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.084