23948sdkhjf

”80 000 ton brödsvinn är en skandal”

Skärpning, ryter Louise Ungerth i en krönika om branschens ansvar för brödsvinnet.

Drygt 80 000 ton bröd bakas i bagerierna varje år, men hamnar aldrig i våra magar. Det visar en ny studie från Högskolan i Borås och SLU.

Att brödsvinnet är enormt är inte okänt utan har diskuterats i flera år inom branschen. Och nu finns fakta på bordet. En eloge till de företag som har ställt försäljnings- och svinndata till förfogande. Siffror som har skalats upp för att få en uppfattning om hur stort det totala brödsvinnet kan vara i Sverige.

Svinnet från butik står enligt studien för 28 000 ton bröd per år. Och vi konsumenter är minst lika goda kålsupare; 30 000 ton bröd beräknas hushållen slänga. Resten av de 80 000 tonnen är bröd som "svinnas" direkt i de stora bagerierna, inom restaurang, servicehandeln och storhushåll. Brödet blir biogas, etanol eller eldas upp i värmeverk, går till djurfoder eller omvandlas till jäst. En dålig ekvation för klimatet, miljön, planeten och inte minst våra plånböcker.

En orsak till det stora brödsvinnet är returrätten för bröd som på olika sätt driver svinn. Mer än hälften av det svinnade brödet från butik omfattades av returrätt, principen att bagerierna prognosticerar, lägger order, kör ut brödet, packar in på butikshyllorna och kör tillbaka bröd som har några dagar kvar till bäst före datum. Butikerna får inte rea ut det.

En annan orsak är det breda sortimentet. Brett sortiment driver svinn. Kollade häromdagen i en medelstor livsmedelsbutikbutik i Stockholms city. 66 olika förpackade bröd på hyllan, oräknat korv- och hamburgerbröd, glutenfritt, och bake-off. Tror knappast att kunderna byter butik om de hittar färre brödsorter på hyllan.

Dessutom, något som inte har med brödsvinnet att göra men ändå. Lastbilar från vart och ett av de tre stora bagerierna trängs på vägarna med leverans av bröd till Sveriges 3 000 livsmedelsbutiker. Det blir många lastbilar och många onödiga mil på våra vägar.

Så här kan det inte fortsätta. Det är hög tid att branschen sätter sig ner och gemensamt kommer fram till hur brödsvinnet och brödtransporterna kan minska. Och att vi medborgare tar oss en funderare över varför vi slänger så mycket bröd och ser till att vi slutar med det.

Några positiva initiativ har tagits det senaste året. Lidl har i samarbete med Fazer skippat retursystemet som driver svinn, och sänker i stället priset på bröd när det börjar gå ut i datum. Några livsmedelskedjor har börjat rabattera bake-off bröd och bröd de tillverkar under eget varumärke när de får bröd över. Svinnet har minskat.

Gott så. Men det räcker inte. Skärpning anbefalls!

Louise Ungerth, senior konsult och rådgivare.

Artikeln är en del av vårt tema Krönika.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094