23948sdkhjf

Handlare rasar – i dag införs rökförbudet

Tvingas släppa in återfallsförbrytare som hotar personalen men ska jaga rökare utanför butiken.

I dag, måndag den 1 juli, införs det nya rökförbudet som gör det olagligt att röka utanför butiksentréer. Det är butiksägaren som blir ansvarig för att se till att förbjudet följs och om det inte görs riskerar butiken vite till kommunen.

Erik Olsson, handlare på Ica Maxi Olofström, är mycket kritisk till lagen.

Vi har inte personal så att vi kan ställa någon utanför entrén och kontrollera det hela tiden. Och även om vi ser någon som röker har vi inte rätt att avvisa dem från platsen för det får bara ordningsvakter och poliser göra. Och om vi skulle ringa polisen kommer inte de förrän efter en halvtimme, och då har de nog rökt färdigt, säger Erik Olsson som också frågar sig var entrén till butiken tar slut, säger han till Sydöstran.

Han tycker att förbudet sänder felaktiga signaler.

– Det ter sig konstigt att vi måste släppa in återfallsförbrytare som stjäl och hotar personalen gång på gång. Men om någon tänder en cigarett utanför entrén, då ska vi avvisa dem, säger han till tidningen.

Han tror också att förslaget kommer att leda till mer nedskräpning eftersom butiken tvingas plocka bort sin askkopp.

– Då kommer ju folk börja slänga fimparna på marken eller i någon blomkruka och vi får ett stort nedskräpningsproblem i stället. Vi skjuter bara på problemet. Och vem är det som har ansvar för att städa upp de fimparna? undrar han.

Missnöjet är stort i handeln även på andra håll. Fri Köpenskap har bevakat ämnet länge och både branschorganisationerna och enskilda handlare är upprörda.

Det blir tydligen mitt ansvar att avvisa personer som röker utanför butiken. Samtidigt har jag ingen rätt att porta exempelvis narkomaner som slåss utanför butiken, har Jan Lindberg, handlare på Ica Supermarket Fridhemsplan tidigare berättat för Fri Köpenskap.

Pär Bygdeson, vd på Livsmedelshandlarna är också upprörd över den nya lagen.

– Om en person röker, trots att det finns skyltar om att rökning inte är tillåten, ska butiken i steg ett be personen att flytta på sig. Om personen väljer att stå kvar, då har butiken rätt att avvisa personen i fråga. Oklart dock vilka metoder som är tillåtna, säger han till Fri Köpenskap.

Han förstår att lagen sticker i ögonen på handlarna.

Vad är proportionerligt våld vid hanteringen av en person som utsätter andra för passiv rökning utomhus? Vattenpistol med surströmmingsspad? Slutsatsen är att de som skapar våra lagar och regler anser att rökning utomhus är ett allvarligare brott, än stöld, hot, och trakasserier.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.14