Coop-föreningen som går bäst: ”Storstädat sortimentet”
– Vi har storstädat sortimentet men kunderna tycker tvärtom att det har blivit fler varor, säger föreningschefen Ingemar Forsberg.
När Ingemar Forsberg tog över Konsumentföreningen Forsbacka den 1 maj 2016 fanns mycket att göra. Avgående Hans Persson som gick i pension efter 39 år ville låta sin efterträdare hålla i formatomställningen i förenings enda butik, Konsum Forsbacka.
– Vi var i startgroparna att starta konverteringen till Coop och han ville låta mig sätta min prägel på verksamheten. Även om mycket så klart är förbestämt centralt så finns det stor möjlighet att påverka utformningen, berättar Ingemar Forsberg.
Nu, tre år senare, är föreningen starkare än någonsin och växer snabbast av alla Coops föreningar i landet. Mycket av framgångarna kommer just med formatomställningen och beslut fattade i samband med den.
– Vi låg på gränsen till ett F03-sortiment med omkring 5 500 aktiva artiklar men har gått ned till F01 vilket motsvarar den minsta grundsortimentsklassen med omkring 1 800 artiklar. Med andra ord har vi storstädat bort nästan en förpackning i varje hylla och ändå upplevs sortimentet som bredare än någonsin, säger Ingemar Forsberg.
Ingemar Forsberg samtalar med kunden Hans Östblom. ”Jag handlar i butiken minst en gång i veckan och den har blivit mycket bättre. Trots att ytan är liten så finns det plats för så mycket ändå”, säger han.
De försökte bortse från personliga värderingar vid gallringen och gick istället stenhårt på försäljningsstatistik.
– Vi var väldigt oroliga att det skulle bli klagomål men så blev det inte. Vi har fått totalt fem klagomål på ett halvår men får beröm ungefär fem gånger per dag. Förr såg man inte skogen för alla träden. Nu är det enkelt för kunderna att hitta de varor de vill ha, säger han.
Och föreningen har en god ekonomi. Sedan 2013 har nettoomsättningen ökat från 17,5 till 21,8 miljoner kronor och bruttovinsten från 23,2 till 25,9 procent.
– Tack vare det kunde vi finansiera den två miljoner kronor dyra omställningen med likvida medel, säger Ingemar Forsberg.
Butiken planerar att bygga ett kök för lunchmatlagning som Hanna Skogsberg ska ansvara för. På så sätt kan de både minska svinnet och locka nya kunder. Sandviks ska flytta 150 tjänster till Forsbacka och Microsoft håller på att bygga en serverhall som beräknas sysselsätta omkring 500 personer. Lunchförsäljningen kan bli en framgångsfaktor.
Ett annat grepp som burit frukt har varit att förlänga öppettiderna. Förr var butiken öppen 09-20 under vardagar, 09-18 på lördagar och 11-18 på söndagar. Nu håller butiken öppet mellan 09-21 alla dagar.
– Med bättre öppettider har vi lyckats få allt fler kunder att skippa att pendlingshandla. De flesta som bor här arbetar i Sandviken eller Gävle och tidigare har många använt butiken främst till kompletteringshandel. Den trenden har vi vänt och allt fler väljer att göra även sina större inköp i butiken, konstaterar Ingemar Forsberg.
Som exempel har försäljningen i frukt och grönt ökat med 42 procent och den manuella charken med 26 procent. Med en starkare vind i seglen tar skutan därmed sikte på nästa mål.
– Vi tänker investera en miljon och täcka taket med solceller. Vi beräknar att det kommer att sänka elkostnaderna med 70 000 kronor per år och dessutom ge plats för en laddstation till kunderna. Kanske kan vi också bli landets fjärde förening att återinföra medlemsåterbäringen.
Butikens chark, med styckmästaren Lennart Sundin i spetsen är en stor tillgång för butiken i Forsbacka.
Faktaruta: Coop Forsbacka
- Säljyta: Omkring 500 kvadratmeter.
- Omsättningsökning: 25 procent mellan juni 2018 till maj 2019.
- Nettoomsättning: 2016: 19,3 miljoner, 2017: 19,7 miljoner, 2018: 21,8 miljoner kronor.
- Öppettider: 09.00-21.00 alla dagar.
- Kassor: En manuell och två självutcheckning.
- Anställda: Sju tillsvidare och fyra extrajobbare.