23948sdkhjf

Skäms om du låter förvånad nu

Pär Bygdeson, vd Livsmedelshandlarna, i en krönika om politikers oförmåga att ta tag i frågan om brott i butik.

Har du tänkt på att det är vanligt att politiker låter förvånade? Som om frågan är ny och de aldrig har hört om den? Men att nu, nu ska jag minsann engagera mig i den kraftfullt. Ta avstånd, fördöma, och säga att gränsen är passerad. För att låta lika förvånad och planera användandet av kraftfulla ord nästa gång något händer. 

Det är ingen hemlighet att brott i butik är ett av livsmedelshandelns största och mest akuta problem. Det är heller ingen nyhet att företrädare från branschen har pratat om detta i många år. Tyvärr, och det av flera anledningar, har dessa vardagsbrott som butikerna blir drabbade av försvunnit från radarn, eftersom de riktigt grova våldsbrotten har ökat i stor omfattning. Skjutningar och sprängningar är mer dramatiska än stölder, motvärnsrån, hot, trakasserier och misshandel. Men de är symptom på samma utveckling där kriminella visar på en fullständig respektlöshet gentemot såväl andra människor som polis och övrigt rättsväsende. “Jag gör som jag vill och det du har att komma med skrämmer mig inte!” 

Många är de som känner ett stort behov av satsningar och reformer inom rättsväsendet för att bättre kunna hantera den kriminalitet vi har idag. Vad vi inte behöver mer av är att ledande politiker som är väl informerade och väl insatta går om kring med lyfta ögonbryn och låtsas vara förvånade över att hemska saker händer, och som upprört twittrar om passerade gränser och att det som sker nu plötsligt är bortom allt förstånd.

Det är inget plötsligt som händer, det är en glidande skala där sakkunniga under flera år har pekat åt vilket håll det kommer att gå. Och kommer att fortsätta, för så länge som de politiska reaktionerna stannar vid ord och att man rasar i sociala medier, kommer det att fortsätta att gå åt fel håll.

Nej, nu är det dags att kavla upp ärmarna och sätta sig ner och prata som vuxna människor och prioritera det som är en av statens grundläggande uppgifter: Att garantera sina medborgares säkerhet från kriminalitet. Det ihop med försvar, vård och skola är basen, resten är fluff och lulllull.

Så tillbaka till utskott och riksdagen med er, starta en justitieberedning som får åtta månader på sig att komma med en genomgripande reform och som finansieras genom att alla partier kapar bort sina lulllull-frågor. Då kan vi inom en femårsperiod börja skönja en vändning. Men framför allt kan vi redan nu känna hopp om att det kommer att bli bättre. 

Pär Bygdeson, vd Livsmedelshandlarna

Artikeln är en del av vårt tema Chefen har ordet.

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079