23948sdkhjf

Gäng sätter skräck i Willys personal – tvingas anlita vaktbolag

Kriminella går runt med pistolliknande föremål i butiken.

Siffror i Svensk Handels trygghetsbarometer för tredje kvartalet som i dag presenteras visar att drygt var fjärde butik utsattes för stöld förra veckan. 65 procent av dessa brott anmäldes aldrig till polisen och förklaringen är enligt Svensk Handel enkel.

Många handlare har tappat tron på rättsväsendet och slutat att polisanmäla butiksstölder. Att rättsväsendet i det tysta ser mellan fingrarna och i princip avkriminaliserar stölderna i butik är en farlig utveckling. Det sänder ut en olycklig signal att det är fritt fram att begå brott, kommenterar Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel.

Samtidigt ökar andelen hot och våld i butik. Undersökningen visar att åtta procent av butikerna utsatts för hot eller våld i samband med stöld den senaste månaden.

– Stämningsläget i handeln är en temperaturmätare för hur samhället mår. Våra butiker står öppna för alla och finns mitt ute på våra gator och torg. När klimatet i samhället blir råare smittar det snabbt av sig till butiksmiljön, säger Per Geijer.

En butik som drabbats hårt är Willys i Märsta centrum där personalen återkommande får utstå både hot och våld från ett beväpnat maskerat gäng.

Vissa har gått in i butiken med ”soft guns” i byxlinningen, men vi vet ju inte vad det är för vapen. Det är mycket stök. Folk kommer in och äter helt obehindrat ur salladsbaren och från brödavdelningen, säger butikschefen Anna Nyberg till Dagens Industri.

Under hennes tid i butiken har hon bland annat bevittnat gäng med dolda ansikten som rusat in i butiken med hockeyklubbor och käppar för att skrämma personalen. Ingen i personalen får heller lämna butiken ensam under sena kvällar eftersom de fått höra från kriminella att de ska vänta på dem utanför butiken. Dessutom har de anställda utrustats med personlarm och man har tvingats anlita ett säkerhetsbolag som stationerat ut vakter i butiken.

Livsmedelshandlarnas vd Pär Bygdeson är mycket upprörd men förstår att butiken tagit in vakter.

– I många fall är det antingen det eller nedläggning som gäller och det är en oroande utveckling. Det är upp till polisen att ta hand om och lagföra dessa individer och inte något som butiken ska tvingas till. Det är stora kostnader som i förlängningen hamnar på matpriserna, säger han till Fri Köpenskap och fortsätter:

– Det finns en mycket allvarlig grund i detta. Det första som staten ska leverera för de skattemedel som samlas in är att garantera säkerheten för sina medborgare och företag. Den utveckling som just nu sker visar att de brustit i sitt mest grundläggande samhällsåtagande.

Svensk Handels trygghetsbarometer för tredje kvartalet visar på ökad andel hot och våld.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11