23948sdkhjf

”Vi vill och kan bidra till ett cirkulärt samhälle”

Karin Brynell, vd för Svensk Dagligvaruhandel, i en krönika om vilka insikter hon hoppas miljöministern fått efter branschens inspel.

Köp mindre och återvinn mer. Just nu pågår ett arbete med en ny nationell strategi för omställning till en cirkulär och biobaserad ekonomi. I förra veckan bjöd miljö- och klimatminister Isabella Lövin in representanter från näringslivet, organisationer, offentliga aktörer med flera till ett möte för att ge inspel till strategins utformning. Känslan efter mötet är att alla vill. Med stöd från staten kan vi helt säkert bidra till ett cirkulärt samhälle.

Hållbarhet är i fokus hos alla dagligvaruhandelsaktörer. Inom ramen för Svensk Dagligvaruhandel har aktörerna dessutom gjort ett antal åtaganden med just fokus på cirkulär ekonomi;

Det mest uppenbara är nog matsvinn. Det är svårt att tänka sig något mer onödigt än att kasta mat. Även om vi vet att största delen av matsvinnet uppstår i hushållen så finns det fortfarande mycket handeln kan göra – kanske inte minst för att hjälpa hushållen att kasta mindre. Vi har under det gångna året enats om tydliga definitioner för matsvinn och delat vår matsvinnsdata till Naturvårdsverket som hjälper till att ta fram en branschgemensam siffra över handelns matsvinn.

Ett annat cirkulärt område är förpackningar. Svensk Dagligvaruhandel är delägare i Returpack som driver ett av världens bästa pantsystem för dryckesförpackningar. Mer cirkulärt än så blir det inte. Däremot är ju pantförpackningarna bara en liten del av alla förpackningar vi sätter på marknaden. Just nu arbetas det aktivt med att göra plastförpackningarna både mer återvinningsbara men också så småningom fossilfria.

Tillsammans med plastindustrin och leverantörerna har vi investerat i Europas modernaste plastsorteringsanläggning i Motala, men för att bli än mer cirkulära krävs det ytterligare investeringar. Dels vill vi kunna tvätta och granulera de återvunna plastförpackningarna i Sverige, dels använda nya tekniker för att så mycket som möjligt verkligen ska kunna återanvändas till nya förpackningar. För att få det att hända behövs det styrmedel som premierar den typen av investeringar.

Tisdagens möte var en möjlighet till inspel. En viktig insikt som jag tar med mig från mötet är att alla, – vi själva, betong, textilindustrin med flera – menar att förutsägbarhet, långsiktighet och tydliga definitioner är avgörande för framgång i arbetet mot en cirkulär ekonomi. Jag hoppas att Isabella Lövin också fick med sig den insikten!

Karin Brynell, vd Svensk Dagligvaruhandel

Artikeln är en del av vårt tema Chefen har ordet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.097