23948sdkhjf

Matexpert: För mycket fokus på klimat

| Av Robin Salomonsson/TT | Tipsa redaktionen

Visst kan det kännas bra att äta klimatsmart, vegetarisk mat.

Läs också: Ica går om Coop i hållbarhetstoppen

Men är det också det bästa för bredare miljöfrågor? Inte nödvändigtvis.

– Livsmedel är komplicerat. Det går inte att reducera det till bara en siffra, säger Anna Richert, matexpert på Världsnaturfonden WWF.

Att handla mat efter vilka produkter som är mest klimatsmarta är populärt. Enligt Ica, Coop och Axfood har försäljningen av vegomat, som innefattar både vegetariska och veganska produkter, skjutit i höjden.

Matkedjorna kopplar det till omsorg för miljö och klimat där medvetna konsumenter i hög utsträckning väljer att byta ut köttbaserad mat en eller flera dagar i veckan. Ur ett rent klimatperspektiv finns det knappt några produkter som når upp till köttets klimatpåverkan, menar Elin Röös.

Läs också: Åsa Domeij: Lagstiftarna bör lära av historien

– Det är svårt att hitta något som skulle vara värre än kött. Jag vet ingen sådan produkt, säger hon.

Röös är biträdande universitetslektor på Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och förklarar att den mest klimatsmarta maten är vegetabilier där det går att få bra skörd på liten yta med små insatsmedel. Spannmål, baljväxter, rotfrukter och frukt – det är maten du ska äta för att vara klimatsmart.

Samtidigt kan det stora fokuset på enbart klimataspekten vara problematisk, enligt Världsnaturfondens Anna Richert.

– Det är väldigt bra att det blir fokus på klimatet. Äntligen! Men biodiversitet, vattenfrågan, kemikalier, hur vi överskrider planetens gränser och djurens välfärd är exempel på frågor vi också tycker är viktiga, säger Richert.

Läs också: Lidls unika Visbybutik snor butikschef från Ica Maxi

Hon betonar vikten av ett bredare perspektiv när det handlar om hållbar kost eftersom växtbaserad mat inte nödvändigtvis alltid är bättre för miljön heller ur vissa aspekter.

För att vara hållbar i sin matkonsumtion förespråkar Richert att handla mindre men bättre.

– Vi äter rätt mycket billig mat och har inte varit så noggranna med vad för typ av mat vi köper. Mindre men bättre fungerar i de flesta fall.

Elin Röös är inne på samma linje och nämner avokado, ananas och kokos som exempel på växtbaserade livsmedel som kan vara dåliga för miljön.

Läs också: Helvegetariskt – nej tack!

Överlag är tropiska frukter luriga.

– Många av de tropiska produkterna odlas i regioner med väldigt hög biologisk mångfald. Det är väldigt olyckligt att avskoga såna regioner. Det är en annan, minst lika viktig, aspekt, säger hon.

Sojafärs, vegokorvar, veganska köttbullar och schnitzel gjord på soja och protein är några av de vegoprodukter som används som substitut för kött.

Men trots dess popularitet är liknande produkter ur ett rent klimatmässigt perspektiv sämre än icke-förädlade sådana.

Läs också: Han får nyinrättad tjänst som hållbarhetschef på Coop

– Generellt så är de mer klimatbelastande än att äta till exempel bönor direkt. Men man kommer ändå inte upp i köttets klimatpåverkan, säger Elin Röös.

Vegoprodukter kan i vissa fall närma sig kyckling i fråga om klimatbelastning – trots det menar Anna Richert att de fyller en funktion.

– De är bra som en del i paletten av produkter i en hållbar måltid eftersom de är enkla att tillaga och tillför smaker som är intressanta, säger Richert.

– Men det är som vanligt, en varierad kost är vad vi bör sikta på så att vi inte enbart väljer de mest förädlade vegoprodukterna, fortsätter hon.

Fakta: Ökad försäljning av vegoprodukter

  • Som substitut för kött finns vegoprodukter som sojafärs, vegokorvar, veganska köttbullar och schnitzel gjord på en bas av soja och protein.

  • Inom Axfood ökade tillväxten på vegoprodukter med 15 procent fram till det tredje kvartalet i fjol, jämfört med motsvarande period 2018.

  • Även på Coop och Ica har försäljningen stigit. I synnerhet när det kommer till färska produkter – där var tillväxten på Coop runt 50 procent både 2019 och 2018. Ica hade i sin tur en ökning med 44 procent på färska vegoprodukter 2019 och en total försäljningsutveckling på 15 procent.

Källa: TT
Håll dig uppdaterad med Fri Köpenskap
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)

JOBB I FOKUS

Startsidan just nu
Plus

Mötet
"Jag är van att bli lyssnad på"

Icaprofilen Ulf Davidson ser tillbaka på en lyckosam karriär och vill ge tillbaka – både till Ica och till hembygden. Här tipsar har färska handlare.

Coops jättelager läggs på is

Piloten klar: Logistikföretaget släpper unika e-handelsskåp

Så snabbt ökar sjukskrivningarna i butik

Coop lägger ned Netto-butik

Netto-butiken i Tidaholm ställs inte om till Coop.

Nyhetsbrev

Här hamnar Kirunas nya Systembolag

Arkiv

De tar över "Världens mat"

Ny ordförande för Svenska Retursystem

Coronaviruset
Trängselansvarig i branschens nya direktiv till butikerna

Ny vd på Dava Foods

Ny dagligvarubutik planeras i sjuvåningshus – 2 200 kvadratmeter

Butiken planeras på Grisbacka i Umeå.

Ägg och knäckebröd ökar i efterfrågan

Nya problem för Willys butiksplaner i Laholm

Urban Delis första pop-in-shop – premiär på Hemköp

Personalen rusar till Handels

Coop säljer mer mark på Tullholmen

Explosion i både fryst och färsk fisk: ”Det här såg jag verkligen inte komma”

Exporten av färsk norsk lax till Sverige ökade med 53 procent förra veckan.

Krönika
”Glöm inte att leda med både hjärna och hjärta även i kris”

Coronaviruset
Nya riktlinjer för hur handeln ska minska smittspridningen

Så tros påsken påverkas: ”Styr om till mer paketerat”

Coronakrisen tros påverka påskförsäljningen både geografiskt och när det gäller sortimentet. ”Vi styr om mot mer färdigpackat”, säger Icahandlaren Håkan Börjesson.

1

Chefen har ordet
Magnus Johansson: ”Våra system har stått pall i krisen”

Ny tjänst för hemkörd mat gör succé

Coronaviruset
De skiftar från matproduktion till skyddsvisir

Coronaviruset
Nielsen: Så har corona påverkat handeln – och så kan det utvecklas

Hur har försäljningen påverkats av covid-19 och vad händer om myndigheterna tar till ännu skarpare åtgärder? Det har analysföretaget Nielsen undersökt.

Walmart tar tempen på sina anställda

Bergendahls lägger ner lager – 12 varslas om uppsägning

Ica går om Coop i hållbarhetstoppen

Brist på svensk färs i butikerna

Butik i konkurs i Oxelösund

Fortsatt oro bland producenterna

Coronaviruset
Butikens nya bil fick rutan krossad – skulle leverera mat till riskgrupper

På nytt jobb
Ny HR-direktör på Bergendahls

Efter 46 år kan lanthandeln återuppstå

1 300 ansökningar till Coops lagerterminal

Coronaviruset
Här är de samhällsviktiga yrkeskategorierna

Nu värderas Ica och Axfood högre

Se alla Företagens egna nyheter

A50- en kraftfull Android mobil POS

Nordic Retail följer de danska myndigheternas rekommendation

Checkpoint Systems på EuroShop 2020

Vad är det bästa köksredskapet att använda på en keramisk

Scanlux Packaging öppnar kontor i Sverige

Erbjud kunder fler betalsätt med våra PAX Android terminaler

E700: Smart och modernt kassa- och betalsystem

Bärkassar som skapar merförsäljning – 3 tips för din bärkassedesign

Presentinslagning: 3 goda råd huvudkontoret bör överväga

Presentpapper till julen 2019 – den hållbara julen

3 tips på miljövänligt emballage utan merkostnader

Miljövänligt emballage – känn dina certifieringar

Hållbar förpackningslösning till Eplehuset

Miljö och kvalitet i fokus hos Filippa K

Acne Studios kamp för miljön med miljövänliga förpackningar

Total emballagelösning till VÆRSGO

Interpay visar världens modernaste allt-i-ett terminaler på Retail Experience Live 2019, Kistamässan

Stormberg gör besparingar på emballage genom nytt samarbete

Hållbar design till Björn Borg

Emballagedesign för e-handel är effektiv branding

Påsen som driver trafik till ARK Bokhandels webbsida

Branding: Så väljer du rätt presentinslagning

Scanlux Packaging blev totalleverantör av emballage till Crosseyes

3 inslagningstrender till vår och sommar 2019

HOPE får miljövänliga och exklusiva påsar från Scanlux Packaging

Sänd till en kollega

0.225