23948sdkhjf

Så snabbt ökar sjukskrivningarna i butik

Sjukfrånvaron ökade markant under mars. I butiker ökade andelen sjukskrivna med 32 procent och de som sjukskrev sig hade i genomsnitt 33 sjuktimmar i mars, jämfört med 29 sjuktimmar i februari.

Det visar statistik från schemaläggningssystemet Quinyx.

Quinyx har undersökt data från 89 000 anställda på företag som använder systemet. De totala sifforna är samma som för de butiksanställda. Andelen schemalagda som sjukskrev sig i mars 2020 jämfört med samma månad 2019 ökade med 32 procent. De som sjukskrev sig under mars månad var även hemma under en längre tid, 33 timmar. Det gör att andelen sjuktimmar har ökat med 46 procent.

Hotell och restaurang har liknande siffror som butikerna, men sjukskrivningarnas längd har ökat mer.

Den största ökningen finns inom vården, där 46 procent fler har sjukskrivit sig.

– Arbetskraften har nu fått anvisningar om att stanna hemma vid minsta förkylningstecken. De anställda inom butik, vård och omsorg samt hotell och restaurang möter många människor på jobbet och de kan inte arbeta hemifrån, så de har verkligen sjukskrivit sig. Våra siffror visar att de följer anvisningarna och därmed minskar smittspridningen, säger Fredrik Selander, nordisk marknadschef på Quinyx, i en kommentar.

Quinyx statistik visar också sjukfrånvaron i Norge och Storbritannien. Andelen schemalagda som sjukskrev sig ökade med 32 procent i Sverige, 37 procent i Norge och 61 procent i Storbritannien i mars i år jämfört med samma månad förra året.

De som sjukskrev sig under mars månad var även hemma under en längre tid, vilket gör att andelen sjuktimmar har ökat med 46 procent i Sverige, 58 procent i Norge och 89 procent i Storbritannien.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.083