23948sdkhjf

Cityhandlaren: "Svårare för de som blöder att få gehör"

Man brukar tala om dagligvaruhandeln som en vinnare under krisen, men det finns också matbutiker som blöder.

Ica Nära Sergels Torg i Stockholm kämpar för sin överlevnad när stadens gator, och framförallt dess kontor, står tomma.

– Det är ju tyvärr lika risigt nu som för en månad sen, säger handlaren Per Uhrstöm som är märkbart plågad av de dåliga affärerna och den tomma butiken.

Ica Nära Sergels Torg har redan fått permittera personal och dra ner på öppettiderna. Samtidigt säger Pehr Uhrstöm att allt fokus i media på hur bra det går för dagligvaruhandeln gjort det svårare för de som blöder att få gehör för sin situation. Ica Nära Sergels Torg största hot just nu är hyran, som till och med kan komma att höjas.

– Det är en katastrof att man generaliserar bort livsmedelsbutiker bort från hyressubventioneringen och det tror jag beror på att det skrivs så mycket om hur mycket en del butiker säljer nu, säger Per Uhrström

På andra sidan Sverige, i det mycket mer glesbefolkade Charlottenberg, är situationen även den bister då Norge stängt gränsen och all gränshandeln som i ett trollslag upphört.

– Vi har tappat 95 procent av kunderna. Det går just nu men det får inte bli så mycket mer långdraget, säger Tommy Johansson, butikschef på Maximat.

Butiken har fått korttidspermittera all personal till 60 procent och även begränsat öppettiderna. En del ur personalstyrkan har dessutom tillfälligt flyttats över till Coops butik i centrala Charlottenberg.

– Vi längs med gränsen är ju extra utsatta då vi inte är som resten av branschen. Det är tur att vi har uppbackning från Coop i det här läget då jag inte vet hur vi skulle klarat oss om vi hade varit ett enskilt företag.

Maximat såg initialt en viss bunkringseffekt som många andra handlare men den klingade snabbt av. På andra håll längs med gränsen har till exempel Willys i Strömstads shoppingcenter klarat sig bättre då de lyckats ta en lokal position, samtidigt som den utpräglade godishandlaren Supergott drabbats hårdare.

Tommy Johansson tror inte att bara för att Norge skulle öppna gränsen igen skulle allt återgå till det normala då folk nu ändå stannar hemma.

I Stockholm är oron bland cityhandlarna lik den längs med gränsen. Även här är man i större utsträckning än på annat håll beroende av utländska kunder.

– Det man är orolig för just nu är att man inte vet hur länge det här håller sig. Jag är orolig för sommaren utan turister, både inhemska och utländska. Vem skulle vilja åka till Stockholm när inte ens Gröna Lund är öppet?

Per Uhrström tycker det är svårt att veta vad det går att göra, om något, för att hålla affärerna igång. Just nu är det mest en och en annan student ute på stan vid mösspåtagningar som köper en läsk eller en macka. Utan kontorsfolket är det svårt. Och att försöka locka folk till butiken är inte heller lätt, varken ur ett praktiskt eller ett etiskt perspektiv.

– Vi vill att alla ska följa instruktionerna från Folkhälsomyndigheten och vi vill inte uppmana till ett riskfyllt beteende som att åka in till stan för att handla. Men vi hoppas att de som ändå är inne i stan för att de av ett eller annat skäl inte har något val kan passa på att handla lite på vägen, säger han.

Läs om hur Livsmedelshandlarna flaggar för sämre lönsamhet här.

Artikeln är en del av vårt tema Coronaviruset.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078