23948sdkhjf

Ica tar in Apotek Hjärtat i e-handeln och släpper ny plattform

Ica tar in Apotek Hjärtats sortiment i e-handeln och släpper ny e-handelsplattform med Ocado. Det berättar Icagruppens vd Per Strömberg i en intervju med Fri Köpenskap.

Dagens kvartalsrapport från Ica visade en mycket stark tillväxt när det gäller e-handeln. Dagligvarujätten ökade med 148 procent jämfört med motsvarande period i fjol. Huvudorsaken stavas förstås corona men ökningen är också betydligt högre än marknadens 116-procentiga tillväxt.

Det är en tydligt belåten Per Strömberg som lämnar beskedet.

Vi har en e-handelslösning som går väldigt bra. Nio av tio kunder rekommenderar sina vänner att också handla på Ica online. Sedan har Ica-handlarna varit duktiga på att snabba på att skala upp e-handeln när efterfrågan ökat. Vi har därmed kunnat erbjuda e-handel på fler marknader och klarat av anstormningen, säger han till Fri Köpenskap.

För att hantera den snabbt ökade efterfrågan har Ica också snabbt skalat upp kapaciteten i det centrala e-handelslagret i Jordbro.

– Framförallt har vi utökat ytorna och tillsatt mer personal. Samtidigt tar det tid att skola in folk så vi har fått jobba med frågan successivt.

Coronapandemin verkar ju vara seglivad och experter tror att många kommer att stanna kvar i e-handeln även efter corona. Kommer ni att klara er rent platsmässigt fram tills dess att Göteborgslagret och Ocado-lagret finns på plats 2021 respektive 2022?

Ja, när vi skaffade Jordbro-lagret var vi väldigt måna att ha tillräcklig plats för ökad tillväxt. Det finns fortfarande utrymme att växa.

Det nya e-handelslagret i Göteborg planeras öppna under våren 2021 och i samband med det väntas också en ny e-handelsplattform som tagits fram tillsammans med Ocado att släppas.

Plattformen kommer att ge stora fördelar för Icas e-handelserbjudande, tror Per Strömberg.

– I början när vi släppte e-handeln kunde det ta 25-30 minuter att storhandla på nätet. Med den nya plattformen så kommer man i alla fall att kunna komma ner på fem minuter. Det är en fantastisk plattform, konstaterar han.

Plattformen har redan börjat testas bland personalen i ”Ica-familjen” men kommer att utvidgas under hösten.

– Vi kommer att testa den i någon enstaka butik under hösten och sedan blir det en bredare utrullning under 2021.

Vad är fördelarna med plattformen mer specifikt?

– Av konkurrensskäl vill jag inte berätta för mycket men den kommer att förenkla genom att man snabbt kan välja varor man brukar köpa och välja direkt från recept ned till kundkorgen till exempel.

En annan nyhet inom Icas e-handel blir att kunderna kommer kunna köpa Apotek Hjärtats produkter tillsammans med den ordinarie e-handeln.

– Det är en bekvämlighet för kunden att ha möjlighet att beställa de apoteksvaror samtidigt som man handlar mat.

Kunderna kommer snart att kunna beställa apoteksvaror i Icas e-handel.

Satsningen kommer att starta under hösten och till en början kommer den vara tillgänglig för kunder i Stockholmsområdet. Hela Apotek Hjärtats sortiment omfattas.

– Produkterna plockas på Apotek Hjärtats lager i Norrköping och skickas till e-handelslagret i Jordbro. Därifrån distribueras de antingen till butik eller hem till kunden beroende på vilket alternativ man valt, förklarar Per Strömberg.

Nyligen stod det också klart att Amazon har inlett sin Sverige-etablering. Hur ser du på den konkurrensen?

Man ska ha stor respekt för Amazon. Det är klart att de kommer skaka om när det gäller specialvaror men vad jag förstår kommer man att ha en ganska liten lagerlösning till en början så det kanske snarare blir en form av omlastningscentral för den svenska marknaden. Vi bedömer att de kommer att vara begränsade till en början och ser det som väldigt osannolikt att de börjar med mat åtminstone på kort- och medellång sikt. Det är i alla fall så vi bedömer situationen i dag och sedan får vi se om de har ett fullt utvecklat lager framöver.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.125