23948sdkhjf

Förpackningsfritt i Östersund

Vågen vågar satsa helhjärtat på lösvikt

Östersund har fått sin första zero waste-butik. Fanny Näslund, Johanna Björkman och Estefania Coral Andrade tröttnade på alla förpackningar och öppnade i maj den förpackningsfria butiken Vågen i gallerian C:nen.

– Vi tröttnade på att lämna förpackningar till återvinningen. De har ju dessutom en stor negativ miljöpåverkan, säger Fanny Näslund.

Det finns en internationell trend mot zero waste och förpackningsfria butiker. I Sverige har det gått lite trögare, men det finns några exempel på förpackningsfria butiker.

– Zero waste är ju inte ett nytt koncept, och vi saknade ett ställe att handla på det här sättet, berättar Fanny Näslund.

Andra förpackningsfria butiker

Unpacked, London

Løs Market, Köpenhamn

Original Unverpackt, Berlin

The Source, Australien

NADA, USA

The Fillery, USA

Gram, Malmö

Hushållet, Stockholm

Skafferiet, Västerås

Unwrappet, online Stockholm

Hinken, Funäsdalen

Hon och Johanna studerar miljövetenskap i Östersund, och slog sig samman med Estefania som har en annan bakgrund med internationella miljöstudier.

Sortimentet, som snabbt har utökats, består till största delen av livsmedel i form av torrvaror, hemartiklar, ljus och hygienartiklar som shampo. Från starten har Vågen fördubblat antalet varor i butiken.

– Vi hoppas kunna sälja färskvaror också längre fram, säger Fanny Näslund.

Fast det kanske viktigaste med Vågen är att den fungerar som mötesplats.

– Vi försöker ha event, utställningar och workshops varje vecka. Vi vill bli en mötesplats för de som är intresserade av hållbara lösningar och zero waste.

De tre har startat företaget från grunden, som en ekonomisk förening, och inte tagit in några externa finansiärer eller lån. Hittills har de heller inte tagit ut någon lön.

– Vi har satsat på att utöka sortimentet och att bygga upp ett eget kapital. Hållbarhet är ju ett brett begrepp och omfattar både det miljömässiga, ekonomiska och sociala, säger Fanny Näslund.

Leverantörerna till butiken är ofta mindre producenter.

– De har varit mycket tillmötesgående med att leverera zero waste, utan förpackningar, till oss.

Eftersom butiken öppnade i maj, och det varit sommaruppehåll i studierna, har det gått bra att hålla öppet 11-18 på vardagar och 11-15 på lördagar.

– Nu när utbildningen drar igång igen, blir det mer av en utmaning. Det återstår att se hur det går, säger Fanny Näslund.

Det står dock helt klart att hon och de andra vill satsa på att utveckla Vågen som butik och mötesplats.

– Vi vill ha ännu bredare sortiment, och även utveckla event och workshops, säger hon.

Det kan också vara till nytta i studierna att driva ett zero wasteföretag, tror hon.

Och även om företaget startat i liten skala, känner de att, det kan vara viktigt för framtiden.

– Vi är med och förändrar handeln, säger Fanny Näslund.

Vågen satsar mycket  på event  och aktiviteter i butiken.

Text: Joachim Björk

Foto: Amanda Freskgård

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.093