23948sdkhjf

Hans vilda idé: Slakteri och köttbutik mitt i skogen

När Pär-Ola Andersson startade gårdsbutik mitt ute i skogen i Sjunkaröd, i norra Skåne, var det många som tvivlade på idén.

Nu är köttbutiken ett av tre ben att stå på.

Det vildsvinskött som säljs i butiken är producerat på gården – från uppfödning till slakt. Nöt och lamm samt charkvaror kommer från närliggande gårdar. Både färskt och fryst finns i utbudet. För att ta tillvara stora delar av djuret förädlar Skånska Vilt lammhudar, barnskor och älgprodukter som säljs i butiken.

– Vi säljer ingen lågprisvara. Vi tar betalt för det hängmörade ekologiska köttet och våra lokala varor. Det går inte att konkurrera med billigt kött. Vi är måna om att inte använda antibiotika i djurhållningen.

Ju längre butiken funnits desto större har efterfrågan blivit. Kunder kommer från Lund, åtta mil bort.

– Många har hört om oss och kommer hit för första gången, men inte för sista. Just nu i coronatider är det fler svenska kunder när danskar och tyskar stannat hemma. Man kommer för att se på djuren vilket också bidrar till köp.

PÄR-OLA ANDERSSON

Aktuell: Skånska Vilt är vald till Årets matbutik i Skåne av livsstilsmagasinet Magasinet Skåne.

Fritidsintressen: Jakt och natur. Amatörflygare med tvåsitsig Eurostar.

Ålder: 55 år.

Familj: Sambo.

Favoriträtt: Viltkött i alla former.

Roligaste sysslan i verksamheten: Hitta nya möjligheter nya produkter och utveckla företaget.

Favoritprodukt: Svenskt och rena råvaror.

Bästa exponeringstips: En skärm som rullar med djuren, naturen och produkter från butiken.

Vill bjuda på middag: Givetvis sambon. Lagar ofta mat tillsammans och med vänner.

Bakgrund: Jägare vid 15 års ålder. Uppväxt i Hässleholm men lantbruk fanns på mors sida så intressena utvecklades tidigt. Har jobbat som kylmontör och arbetsledare på mejeri. Driver Skånska Vilt fullt ut sedan 1997-98.

Bästa beslut: Jobbar i egen verksamhet på heltid.

Förebild: Respekterar duktiga, drivande personer. Både män och kvinnor.

Slakteriet, kärnan i verksamheten, levererar också till Coop, Ica och Bergendahls i olika delar av landet, ända upp till Skellefteå. Leveranser går också till de flesta kommuner/grossister i Skåne.

Tidigt visste Per-Ola Andersson vad han skulle syssla med. 24 år gammal byggde han sitt eget slakteri. Engagemanget i jaktkåren, grundat i ett jaktintresse sedan 15-årsåldern, gjorde att jägare som ville ha älgar och rådjur styckade kom till slakteriet redan första året. Till det kan läggas att han köpte villan han bor i nu redan som 19-åring.

Hur kom det sig?

– Jag började jobba som tioåring med att sälja tidningar. Farfar var byggmästare och jag sommarjobbade hos honom. Jag kommer från en entreprenörssläkt. Men det är bara det egna intresset som styrt mina val. En del sportade och jag gillade att bygga verksamhet.

Samtidigt som han köpte villan startade han vildsvinsuppfödning, mest av en slump.

– En god vän fick en gylta i present på sitt bröllop. Han kunde inte härbärgera den så jag tog hand om den och döpte den till Elisabeth. Jag skaffade en galt och sedan kom kultingar. I dag finns 200 vildsvin i hägnet.

I slakteriet slaktas både nöt lamm och vilt, och kunderna är både företag och privatpersoner. Det som började i liten skala har vuxit. 23 personer inklusive Pär-Ola Andersson jobbar i slakteri och kontor. Butiken sköts av en ledig person i verksamheten.

Vad driver dig?

– I bland undrar jag. Det är kul att se möjligheter och att förvandla något. Verksamheten har jag utökat i punktvisa insatser tillsammans med mina fantastiska medarbetare. Det är stimulerande. Något jag är bra på, om jag får säga det själv, är att organisera.

Vad för slags samarbeten kan göra att fler får möjlighet att äta vilt?

– Det är en liten nöt att knäcka. Jag sitter i styrelsen för Svenskt viltkött. Vi jobbar för att få ut mer vilt i handeln. Flera kommuner hänger på men vi behöver bättre samarbete med jägarförbundet och LRF. Mot konsument behövs bättre marknadsföring i fråga om tillagning.

Det har gått bra för Skånska Vilt. Under 2019 omsatte företaget cirka 38 miljoner kronor.

– Vi tappade runt 2 miljoner kronor i våras. Men det har vi fått tillbaka nu. Vår lilla gårdsbutik mitt ute i skogen lockar kunder undan trängsel.

– När coronan kom stod jag inför två val. Kämpa på med förlust eller permittera. Jag behöll alla medarbetare och samarbetspartner. Valde att ta ut mindre marginal. Vi har till och med anställt en person då vi fick mer att göra. Så jag valde rätt.

Stabiliteten i verksamheten har mycket att göra med att Per-Ola Andersson sett till att ha flera ben att stå på.

– Butiken byggdes ut för tre år sedan med tillhörande restaurangdel som pausats nu. Man kan boka en kväll och en kock. Kunden själv är med och tillreder måltiden. Kunderna är till exempel företag som har teambuilding. Jag är emot snabbmat så här gör vi egna fonder och använder hängmörat kött. Leveranser till restauranger i Stockholm och Göteborg har också pausats men vi levererar fortfarande till skolor och butiker.

Omsättningen har ökat rejält sedan ombyggnaden. I den egna butiken säljer man 10 procent av produkterna. 15 procent är återtag, 15-20 procent går till detaljhandeln och resten till grossist.

Artikeln är en del av vårt tema Mötet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.083