23948sdkhjf

Coop breddar öppettiderna med teknik: ”Stor nyfikenhet i föreningarna”

Coop lyfter över Mini-tekniken och öppnar en delvis obemannad butik. Både centralt och på föreningsnivå tror man på succé. "Det är ett kostnadseffektivt sätt att öka försäljning och service", säger Mikael Hellström, vd för Mellersta Nissadalens konsumentförening.

Fri Köpenskap har tidigare berättat om Coops fristående och obemannade Mini-butiker i Gävle.

Nu kommer nästa del I kooperationens tekniska planer för framtiden. I Unnaryd har nämligen Mellersta Nissadalens konsumentförening nu konverterat en av sina butiker till delvis obemannad. Butiken har öppet som vanligt, men när personalen går hem för dagen behålls lampan tänd.

Då tar tekniken över, och den är till största del hämtad från Coop Mini-konceptet. Kunderna låser upp dörren och betalar i Scan & Pay-appen.

– Tröskeln är inte särskilt hög eftersom vi redan erbjudit Scan & Pay sedan årsskiftet. Kunderna gillar tekniken och jag tror att tiden är mogen även för den här lösningen. Den digitala medvetenheten har ökat, inklusive hos de äldre, samtidigt som det också är en fördel i dessa pandemitider eftersom man kan sprida ut sina besök, säger föreningens vd Mikael Hellström.

Det rör sig om en välsorterad och lönsam butik i glesbygd men som fram tills nu inte kunnat erbjuda de öppettider man önskat. Med det obemannade tillägget blir den ändring på den fronten. Tidigare har Coop Unnaryd haft öppet tio timmar på vardagarna (9-19), fem timmar på lördagarna (9-14) och tre timmar på söndagarna (11-14). Från och i dag, 21 april, kommer butiken att ha öppet 16 timmar alla dagar i veckan (06-22).

– Det blir ett konstadseffektivt sätt att öka försäljning och service både för befintliga men också nya kunder. Eftersom vi tidigare öppnat klockan 09.00 så har vi missat väldigt många frukostkunder. De anställda i områdets flertal fabriker kan handla både innan och efter de slutar samtidigt som de som har fritidshus i närheten kommer att gynnas särskilt av de förbättrade öppettiderna under helger, konstaterar Mikael Hellström.

Rent ekonomiskt är konceptet inte särskilt dyrt.

– Ja, det är relativt prisvärt. Det är lite kameraövervakning och lite kostnader på låssidan men det rör sig bara om engångskostnader. Vi har exempelvis ordnat med låsbara skåp för åldersvaror och när det gäller öl har vi nya låsbara kylar, men det blir ju också en fördel att vi kan sälja kall öl vilket vi inte gjort tidigare, berättar Mikael Hellström.

Jämfört med om ni skulle addera personal till att bredda öppettiderna, hur snabbt tjänar ni igen investeringarna?

– Det tar inte många månader, så det känns som en väldigt klok investering.

Bakom konceptet står Stina Thorgerzon (bilden), chef för erbjudande och format hos Coop Sverige. Hon är mycket nöjd med den nya pilotbutiken.

– Den här butiken kommer att kunna ha öppet 49 extratimmar i veckan, vilket blir en stor fördel för konsumenterna som kan handla när det passar dem, säger hon.

Hon ser fördelar både med dygnet runt-öppna Coop Mini-konceptet och det nya delvis obemannade.

– Coop Mini blir perfekt på orter där vi i dagsläget inte har någon livsmedelsbutik men i de fall där vi redan har en butik så tror jag att det här är en ännu bättre lösning. Det krävs inga bygglov och i befintliga butiker kan vi erbjuda ett betydligt bredare sortiment än vi får plats med i Mini-butikerna.

Expansionsmässigt är potentialen stor, Coop finns utspridda över hela landet och ett vanligt huvudbry i mindre orter är hur man ska ha råd att erbjuda attraktiva öppettider.

– Vi ser redan ett jättestort intresse från föreningar, men också kunder som mejlar och undrar om vi inte kan öppna Mini-butiker hos dem. Jag tror att många föreningar kommer att följa butiken i Unnaryd med spänning, konstaterar Stina Thorgerzon.

Förutsatt att testerna slår väl ut, hur många butiker tror du är aktuella och hur snabbt tror du att ni kan expandera?

– Svårt att säga men vi räknar med att det tar ungefär 12-14 veckor att få all säkerhetsutrustning på plats så jag tror att vi kommer att få se fler butiker redan under hösten. Vill vill testa konceptet under en längre period, ungefär ett år, för att se intreset över tid och utesluta effekten från nyhetens behag i siffrorna men i det här fallet tror jag att efterfrågan hos både föreningar och konsumenter är så stort så att många kommer att tjuvstarta redan innan. Min högst personliga gissning är att vi kan ha ett 100-tal delvis obemannade butiker på plats inom ett par år.

Mikael Hellström kan också bekräfta intresset bland kollegor i Coop-sfären.

– Jag vet att det finns de som tittar med nyfikna ögon på oss och vad vi får för utfall, säger han.

Förrutom den minsta butiken i Unnaryd, med cirka 300 kvadratmeter säljyta och 7 000 artiklar i sortimentet, har föreningen två andra butiker i Halland. Butiken i Hyltebruk är den största med 1 600 kvadratmeter säljyta följt av Torup med 900 kvadratmeter säljyta.

– Unnaryd är den som är mest lämpad för konceptet då öppettiderna är mer begränsade än i våra andra butiker. Om testet faller väl ut kan det vara tänkbart att även ta konceptet till någon av de andra butikerna men först vill vi utveckla det i Unnaryd.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.105