Chefsjuristen vill döda myten om tråkigt yrke
– Det var självklart hedrande att bli en del av ledningen men det är också ett kvitto på att Axfood tar de här bitarna på allvar och att juristfunktionen anses bidra till och ses som en del av affären. Vissa har nog en bild av att juristfunktionen är ett rundningsmärke, ett nödvändigt ont, säger Sandra Brånstad och fortsätter:
– Den myten vill jag gärna ta död på. Det är klart att det kan vara så i en organisation, där ett avtal lämnas kort innan det ska skrivas på, att det framstår som att juristerna är de som förstör alla ens goda idéer. Om man är med i processen från början kan man i stället bidra till genomförandet av idéerna, säger hon.
Med ett arbetslag på sex, snart sju, jurister jobbar Axfoods juristfunktion väldigt nära hela verksamhetens olika grenar och deltar också i hela beslutsprocessen från början till slut.
– Vi har bestämt oss för att jobba brett och överlappande, vilket nog gör att vi skiljer oss från många andra företags juristfunktioner där juristerna är mer specialiserade antingen mot en viss del av verksamheten eller mot ett rättsområde. Vi sysslar heller inte med vissa återkommande frågor som GDPR, sedvanliga leverantörsavtal eller anställningsavtal, utan där är vi med och sätter processerna tillsammans med verksamheten. Det gör att det är ett väldigt kreativt och varierande jobb som återstår, och inte så torrt som man kan tro. Den ena arbetsdagen är inte den andra lik.
Sandra Brånstad
Titel: Chefsjurist.
Ålder: 46 år.
Familj: Tre söner 18, 16 och 11 år gamla.
Fritidsintressen: Umgås med familj och vänner. Mycket handlar kring mat och så reser jag och tränar. Utbildning: Jur. kand, Stockholms universitet.
Bakgrund: Varit på olika advokat-byråer, affärsjuridiska byråer. Tio år på Ramberg Advokater.
Bästa beslutet: Just nu var det att gå från konsultverksamhet in i verksamheten på Axfood
Vad gör ni just nu?
– Vi har så klart lagt mycket tid och kraft på att genomföra Axfoods strukturaffärer i Bergendahlsförvärvet, City Gross-samarbetet och vårt inträde som ägare i Mathem. I spåren av det följer nu ett stort integrationsarbete som involverar många legala aspekter. Utöver det pågår stora lager- och logistiksatsningar inom koncernen där vi är djupt involverade.
Vad är det man gör som jurist under en sådan process?
– I förvärvsprocesserna handlar det ju mycket om förhandlingar och avtalsskrivande och om att få med både det som är överenskommet och det som är oförutsett. Både Bergendahlsförvärvet och Mathemaffären har också inneburit konkurrensprövningar. Som ett annat exempel tar Sandra Brånstad upp Axfoods nya logistikcenter i Bålsta som byggs just nu.
– Här har vi styrt upp ett långt hyresavtal för lokalen som nu byggs samtidigt som vi själva äger automationen som sätts in parallellt med att byggnaden uppförs, vilket gör att det är många avtal som ska synka. Till det kommer alla möjliga entreprenadavtal gällande allt från solceller och sprinklersystem till branddörrar, och därutöver till exempel mark och tillståndsfrågor.
Sandra Brånstad har lång erfarenhet som yrkesverksam advokat och jobbade i flera år med Axfood som klient på byrån Ramberg Advokater
– Jag tyckte att jag jobbade väldigt nära Axfood som klient när jag var på byrå, men det går inte att jämföra med hur det är att jobba här på insidan med alla verksamheter samtidigt och få ett helhetsgrepp om och kunna påverka affären, säger hon.
Samtidigt är det inte helt olikt arbetet på byrå att vara chefsjurist för en av Sveriges största dagligvarukoncerner.
– Vår funktion är lite som en inhouse advokatbyrå. Skillnaden är att som advokat jobbade jag mot många olika branscher och företag. Här består klienterna av en familj av företag som verkar i en och samma bransch och som drivs mot gemensamma mål, men det innebär samtidigt lika många olika ärenden och frågor. Vilket är mycket, mycket, roligare.
Tre snabba frågor:
1. Vad har du fokuserat på hittills?
– Att bygga upp en central juristfunktion på Axfood som täcker och stöttar hela verksamhetens behov samt att driva igenom de legala aspekterna av koncernens lager- och logistikprojekt och de strukturaffärer Axfood har genomfört under det senaste året som förvärvet av Bergendahls, delägarskapet och samarbetet med City Gross och försäljningen av mat.se till Mathem där Axfood samtidigt blev näst största ägare i Mathem.
2. Vad är viktigast just nu?
– Att genomföra och få ut effekterna av just lager- och logistikprojekten och att integrera och landa samarbetena som strukturaffärerna syftar till, samtidigt som grundverksamheten ska rulla på.
3. Vad händer inom 5 år?
– Med risk för att låta tjatig: Vi landar våra stora projekt och förvärv. Förutom det så verkar vi ju i en bransch under förändring, så utöver detta handlar mycket om att inte bara följa utan att ligga i framkant vad gäller hållbarhet, hälsa, branschglidning, digitalisering med mera.
Artikeln är en del av vårt tema Experten.