23948sdkhjf

Icabutik i trä får byggnadspris: ”Kunderna tycker att det är en behaglig miljö”

Vinnarna i Årets Bygge 2022 är utsedda. I kategorin Industri/Logistik och Butik utsågs en liten men klimatinnovativ Icabutik i skånska Sjöbo till vinnare.

– Att gå in i vår butik är en skillnad mot för många andra dagligvaruhus som har mycket plåt och betong i inredningen. Det blir ett behagligare klimat och kunderna har gett uttryck för att de tycker att det är en vacker lokal med mycket naturligt ljusinsläpp, berättar tillförordnad butikschef för Ica Sjöbo Väst Mikael Karlsson i en intervju.

Den nya livsmedelsbutiken som är byggd i trä slog upp dörrarna i november och sätter nu anslaget för hela den nya stadsdelen Westerport, som utvecklas i västra Sjöbo.

– Det känns prestigefullt att vår byggnad nu har titeln Årets Bygge 2022, säger Magnus Uvnäs, projektledare på Sjöson Fastighet, som är beställare och byggherre för projektet tillsammans med Melica.

Samtidigt är den verkliga vinsten redan inbyggd i butiken. Genom konstruktionen i trä sparar byggnaden nästan 13 ton koldioxid per år. Utan att på något sätt nedvärdera den ärofyllda titeln så har byggnaden redan vunnit den viktigaste segern, uppges i ett pressmeddelande

Enligt en livscykelanalys gjord av teknikkonsulterna på Bengt Dahlgren sparar byggnaden 12,7 ton CO2 per år vilket motsvarar 187 flygningar mellan Arlanda och Köpenhamn eller 78 000 km med bil.

Läs mer om: ica
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.109