23948sdkhjf

Dagabs vd: ”Om fem år ser vi vem som hade rätt”

Nicholas Pettersson, vd på Dagab, berättar om nya Bålstalagret, Bergendahlsaffären och en turbulent tid där kris efter kris avlöser varandra i en allt snabbare takt.

Det är en avslappnad Nicholas Pettersson som välkomnar Fri Köpenskap på huvudkontoret vid Torsplan i Stockholm. Vilket kanske inte är så konstigt när Axfoodkoncernen nyligen lämnat en av sina bästa kvartalsrapporter på länge samtidigt som Dagabs integration av Bergendahls Food går enligt plan och Dagabs stora lager i Bålsta snart tas i bruk.

– Vi startar upp anläggningen den 5 december och under hela nästa år så sker den stora omläggningen där vi först flyttar det torra sortimentet, sen det färska och sen det frysta. Under hösten ska allt vara i drift och sedan startar vi e-handeln mot slutet av nästa år, säger han.

I tur och ordning kommer lagren i Jordbro, Örebro, Borlänge, Sätra och Skellefteå att läggas ner samtidigt som huvudlagret i Bålsta växer.

– Bålsta blir juvelen i Dagabs verksamhet. Men sedan bygger vi ut det automatiska högplocklagret i Backa också för att steg för steg säkra Axfoods logistik inför de kommande 10-15 åren.

Men lagret i Bålsta är inte den enda stora omställning som Dagab genomgår just nu. För nästan exakt ett år sedan genomfördes förvärvet av Bergendahls logistikgren Bergendahls Food.

Nicholas Pettersson

Titel: Vd Dagab, del av Axfoodkoncernen.
Ålder: 46 år.
Familj: Fru tre barn, 19, 15 och 11
Fritidsintressen: Tennis och barnens aktiviteter.
Utbildning: Civilekonom Växjö
Universitet.
Bakgrund: Ikea Ikano, Shell och
Axfood 2004 där jag haft en rad
olika titlar. Vd för Dagab sedan
2014.
Förebild: Mia Brunell Livfors är en
jättebra person att lyssna på.
Bästa beslutet: Vi har precis bokat
en resa för att hälsa på vår dotter
som börjat plugga i USA.

Har allt gått enligt plan?

– Ja plus minus någon vecka har vi följt den. Men man ska vara öppen med att vi har stött på problem och möjligheter under resan men de har vi löst på vägen. Men det här gör nu att City Gross skickas fram 10-15 år på marknaden, säger Nicholas Pettersson och fortsätter:

– Med Bålsta i ryggen och med våra välbeprövade systemlösningar och välbeprövad, driftsäker it har City Gross råd med saker de inte hade tidigare.

Som en expansion norrut?

– Som deras försörjningspartner så möjliggör vi både expansion norrut och till andra delar av landet. Men det är främst ett plus i kanten då vi främst skapar en konkurrenskraftig plattform för City Gross där konkurrenterna tidigare varit lite för ohotade, säger han.

Hur ser det ut för Matrebellerna som haft Bergendahls Food som grossist fram tills nu?

– De är kvar som fristående aktörer på marknaden. Den stora skillnaden är att det står Dagab på fakturorna. Matrebellernas styrka är att de just är en rebell som tillfredsställer flera olika behov som finns på marknaden. Vi har stor vana av att hantera flera externa aktörer.

Även om allt gått enligt plan med både lager och företagsintegrering så har de senaste åren knappast präglats av förutsägbarhet med både pandemi och krig i Europa. Men enligt Nicholas Pettersson bör man blicka ännu längre tillbaka för att kunna greppa dagens situation.

– Jag tror man måste backa tillbaka bandet till torkan 2018. Det har varit störningar sedan dess och när de väl började klinga av så kom pandemin och sen efter det kom kriget i Ukraina. Men kriserna har haft olika prägel. Under pandemin var det arbetskraftsproblem och under kriget är det råvaror som aluminium eller förpackningsmaterial som tar slut samt vissa livsmedel som ökat extremt i pris, säger han.

 Enligt Nicholas Pettersson har de senaste sex månadernas omvärldsläge varit ett av de mest komplexa i dagligvaruhandelns historia och enligt honom lär det inte förändras än på ett tag.

– Förut var det perspektiv på sex månader, under pandemin var det ungefär en månad, och nu är vi nere på veckoperspektiv. De riktiga hjältarna i organisationen just nu är alla medarbetare som säkrar upp vecka för vecka att produkterna finns i butikerna.

Samtidigt som Dagab färdigställer sitt lager i Bålsta har konkurrenterna också stora lagersatsningar på gång. Men Nicholas Pettersson är inte orolig för konkurrensen.

– En av styrkorna inom Axfood är att vi vågar gå våra egna vägar med allt ifrån organisation till lagersatsningar. Helt ärligt tittar vi inte på våra konkurrenter utan vi utgår från vår marknadsposition och vårt butiksnät.

Hur ser er automation ut?

– Automationen är inte avgörande utan det är hur man lyckas bygga om hela varukedjan som är det viktiga. Den som lyckas med att skapa ett sömlöst flöde kommer att lyckas. Om fem år har vi facit och då kan vi döma och se vem som hade rätt.

Tre snabba frågor.

1. Vad har du fokuserat på hittills?

– Vår värld är extremt präglad av pandemin och konsekvenserna av kriget i Ukraina som gjort att vi fokuserar på att parera effekterna av det. Vi har inte stannat av i takten då vi har som mål att gå från att vara ett klassiskt supply chain-bolag till att bli en datadriven leverantör.

2. Vad är viktigast just nu?

– Det är försörjningsgraden. Att den är stabil samtidigt som vi växer och tar marknadsandelar. Sen trycker vi också på knappen för vårt fruktlager i Landskrona och vårt lager i Bålsta.

3. Vad händer inom 5 år?

– Det ena svaret är att lågpris kommer dominera den svenska dagligvaruhandeln fullständigt och det andra är att vi inom Axfood kommer ha en framskjuten position inom hållbarhet. Man måste göra båda saker för att lyckas som företag både i samhället och för planeten.

Artikeln är en del av vårt tema Chefsintervjun.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.09