23948sdkhjf

Extra: Ica lanserar hårt besparingsprogram – 200 tjänster ska bort

Ica Sverige genomför ett ”effektiviseringsprogram och frigör resurser för ökad konkurrenskraft”, meddelar kedjan i dag. Det innebär att cirka 200 tjänster ska bort, de flesta under 2023. Målet är att spara 1 miljard kronor, som i stället ska satsas på prisvärde och kundlojalitet.

I ett pressmeddelande skriver Ica att en ”utmanande omvärldssituation med stigande kostnader, hög inflation, minskad disponibel inkomst och därmed en högre prismedvetenhet hos kunderna har satt hård press på såväl Ica Sverige som Icahandlarna, både vad gäller marknadsandelar och försäljningsvolymer”.

Tillsammans med Icahandlarna genomför därför besparingsprogrammet, som inleds med en organisationsöversyn. De 200 tjänsterna som ska bort finns i första hand på tjänstemannasidan. Arbetet med att identifiera den och eventuella omstruktureringskostnader kommer att göras under det första kvartalet 2023. Ica Sverige har även infört konsult- och anställningsstopp.

− Dagligvarubranschen och Ica befinner sig i ett mycket utmanande läge och som bolag behöver vi både på kort och lång sikt bli mer kostnadseffektiva. Det möjliggör för oss att tillsammans med Icahandlarna kunna bli mer prisvärda för våra kunder och vända den negativa tillväxtutvecklingen. Detta innebär bland annat att vi ser över vår organisation. Jag har stor respekt för att detta är ett tufft besked för Ica Sveriges medarbetare och vi kommer naturligtvis att ge ett bra stöd till de medarbetare som kommer att beröras, säger Eric Lundberg, vd för Ica Sverige, i en kommentar.

De satsningar som programmet möjliggör gäller bland annat lägre priser till konsument och satsningar på Icas emv, och fortsatt utveckling av Icas lojalitetsprogram Stammis.

Fri Köpenskap gjorde nyligen en jämförelse baserad på kvartalsrapporterna från Icagruppen och Axfood. Den visade hur mycket bättre Axfood lyckats än Ica under det senaste året. Läs granskningen här.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
JOBB I FOKUS
Gå till jobböversikt
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Icanders femte restaurang har öppnat: ”Känns fantastiskt”
Bygglov beviljat – Icabutiken rivs
Nya butikschefen rekryterar till citybutik som byggs för fullt
Varuhuschef värvad till City Gross: ”Vill tillföra kundfokus”
Då öppnar nya Willys – hon blir butikschef
Emv och rabattdjupet ökar när kedjorna anpassar kampanjerna
Andra Nordiska Medier
Food Supply SE
Dagens Handel
RS & FastFood

Sänd till en kollega

0.094