Byter bandschaktare mot butik: Största skillnaden är tempot
Sedan augusti är han butikschef på Ica Nära Hyssna i Västergötland efter drygt 15 år inom entreprenadmaskinsbranschen. Anledningen till bytet från en bransch där han trivdes var att det dök upp ett tillfälle att prova något nytt.
– Butiken ägs av min svärfar, Anders Johansson, och det är min fru Emelie Carlsson, ställföreträdande handlare, som ska ta över butiken i ett generationsskifte. Det uppstod ett personalskifte och jag fick frågan om jag ville börja. Ja, egentligen var det min trevare som satte dem på det spåret. De diskuterade om jag kunde hoppa in, och så blev det.
I dagsläget går han parallellt med nuvarande butikschefen, som också är hans fru, för att lära sig rutinerna.
– Jag kommer med en viss erfarenhet som jag hoppas kunna använda på ett bra sätt.
Som storkundsansvarig på Caterpillar sålde Oskar Carlsson stora entreprenadsmaskiner och service där en affär kunde röra sig om flera miljoner kronor.

– Jag hade fem, sex kunder. Jobbet består i att till stor del besöka och bearbeta och underhålla kunderna. Man ska ju också kunna grunderna i hur man manövrerar maskinen.
Den största skillnaden mellan butiken och entreprenadmaskinförsäljning är tempot. Med maskiner är allt större och dyrare. Gör man fel kan det bli verkligt kostsamt, enligt Oskar Carlsson.
– En annan skillnad är att de som köper maskiner är oftast män. Den branschen jobbar för att få in fler kvinnor som kunder.
Med färska ögon jämför han med matbutiken och menar att nu gäller det att tänka dag för dag. Han ser en komplexitet i att man ska ha både kort och långt perspektiv.
– Det är mycket att hålla koll på. Till exempel olika lagkrav, datum och beställningar. Och många lagar kring hanteringen av livsmedel.
Han ser också likheter – kunderna – men anser att butiken ligger långt före i bemötande.
– Mer kundfokus, som jag kämpat med på entreprenadsidan, finns redan i butiken och det ska genomsyra allt vi gör. Här är det verkligen nummer ett. När jag fortfarande jobbade inom entreprenadbranschen tog jag via min fru med mig kundfokuset. Hon berättade om vad de lyckats med i butiken.
Oskar Carlsson som jobbat i stora företag tar med sig strukturen till butiken. Det är den dagliga styrningen, ledarskapet och ledarträningen i att hantera personal som fungerar väldigt bra i entreprenadbranschen.
– Det har blivit centralt eftersom det är svårt att attrahera och behålla personal. Där har jag tips och trix i verktygslådan.
Oskar Carlsson fick tillfälle att testa något nytt.
– Min pappa som fick in mig i entreprenadbranschen tyckte det verkade lite spännande med butik. Man kan säga att jag är tillbaka i släktens gebit. Farfar och gammelmorfar var gamla handlare. Farfar i Kållered och gammelmorfar i Skaraborg.
Den största utmaningen hittills i butiken är att bli nöjd för dagen.
– Det säger min fru också; jag måste lära mig att gå hem. I en butik blir det aldrig färdigt som i mitt tidigare jobb.
Han berättar att butiken, som omsätter 43 miljoner kronor, är väldigt fin och personalen har varit med i många år.
– Jag är en frisk fläkt med nya tankar, säger de. Hoppas att de är ärliga. De tycker nog att det är kul att jag kommer utifrån.
Genom fortsatt kontakt med tidigare kollegor i entreprenadbranschen korsbefruktas områdena.
– De tycker att det är kul att jag gör det här. Erfarenheter och kunskap utbyts. Nu kan jag också tipsa dem. Jag kanske inspirerar till att våga testa nytt.
Oskar Carlsson
Aktuell: Bytt från entreprenadmaskiner till butik.
Ålder: 34 år.
Familj: Fru och två barn, 7 år och 9 år.
Bor: Hyssna.
Favoriträtt: Köttfärslimpa med potatis och sås.
Favoritprodukt: Ölkorv.
Roligaste delen i jobbet: Kundmötet.
Bakgrund: Född in i en familj med entreprenadmaskiner. Försäljningschef, platschef, servicetekniker och servicechef. På företag som Dynapac, Volvo Construction och Caterpillar. Från augusti, butikschef på Ica Nära Hyssna.
Utbildning: Självlärd. Fordonselektronik på gymnasiet. ”Först var jag intresserad av tekniken men ganska snart märkte jag att det är kundmötet som är min passion.”
Fritid: I skogen med hund. Jagar och hugger träd i släktens skog.
Mål: Det ska vara roligt och utmanande i vardagen. ”Jag får inte stagnera.”
Artikeln är en del av vårt tema Mötet.