23948sdkhjf

Fisket hotas av brexit

Branschen varnar för dramatiska konsekvenser.

Ett brittiskt EU-utträde utan fiskerätter för svenska fartyg i den ekonomiska zonen runt Storbritannien skulle kunna bli en katastrof för svenskt fiske och beredningsindustrin på Västkusten, varnar Anton Paulrud, vd på producentorganisationen Sweden Pelagic Federation (SPF).

– Det skulle kunna innebära kraftigt minskade intäkter för svenska fiskare och problem inom relaterad livsmedelsindustri. Jag ser egentligen inga alternativ till dessa fiskeplatser, säger han.

– Vi drar upp ungefär 20 procent av våra fångster, motsvarande 10 procent av Sveriges totala fångst, i brittiska vatten. Det handlar om fångster värda 150—200 miljoner kronor per år i första led och mångdubbelt i de följande leden, tillägger han.

För fiskenäringen på västkusten, inklusive beredningsindustrin, är beroendet av fisken från brittiska vatten ännu större, kanske 50 procent enligt Paulrud.

Fisken är ännu inte på förhandlingsbordet. Men den kan hamna där i början av nästa år, om EU och Storbritannien då som planerat inleder samtalen om den framtida handelsrelationen efter brexit.

SPF:s medlemmar har ett trettiotal större fiskebåtar, som tillsammans står för cirka 85 procent av den svenska fiskeindustrins totala fångstvolym och 65 procent av fångstvärdet. Medlemsföretagen i SPF står enligt Paulrud samtidigt för mer än hälften av sysselsättningen inom den svenska fiskeindustrin.

Det svenska fisket i brittiska vatten är i första hand så kallat pelagiskt fiske, där det dras upp ytgående fisk som makrill, sill, tobis och skarpsill.

-– Brexit kan i värsta fall bryta sönder en nu väl fungerande förvaltning med stora ekologiska effekter som en följd, säger Paulrud.

Oron för att brexit ska slå hårt mot svenskt fiske delas av landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S).

– Jag arbetar också tillsammans med mina europeiska kollegor i syfte att få till en så bra överenskommelse som möjligt för Sverige och EU, skriver han i en kommentar till TT.

"Det är viktigt att vi fortsätter att ta ett gemensamt ansvar för de många gemensamma bestånden som finns så att både svensk och europeisk fiskenäring kan få bra förutsättningar att fortsätta leverera hälsosamma och goda livsmedel", tillägger han.

Havsrätten ger Storbritannien rätt att när man lämnat EU upprätta en ekonomisk havszon på 200 mil runt öriket. Hur fiskerätterna kommer fördelas där efter brexit återstår att se.

Från brittiskt håll har det flaggats för begränsningar för hur mycket fiskefartyg från EU får fiska i brittiska vatten efter brexit. EU har samtidigt sagt att man vill ha fortsatt tillgång till brittiska vatten på samma sätt som i dag, rapporterar nyhetsbyrån Reuters med hänvisning till industrikällor.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062