23948sdkhjf

Plasten i teet ska bort

Brittiska Co-op ska tillsammans med svenskt företag göra tepåsen ekologisk.

Brittiska Co-op som säljer 367 miljoner tepåsar om året ska tillsammans med det svenska materialföretaget Ahlstrom-Munksjö och televerantören Typhoo gemensamt göra sina påsar miljövänliga och nedbrytbara, det skriver The Guardian.

Tepåsar utgör nästan 96 procent av alla de 165 miljoner koppar te som dricks i Storbritannien varje dag och de flesta av dem innehåller ett förslutningsämne av plasten polypropylen.

– Många tedrickare är lyckligt ovetande om att tepåsen i deras dagliga kopp är tillförsluten med plast, säger Jo Whitfield, vd för Co-op Food till the Guardian och tillägger:

– Även om det är en relativt liten mängd så bidrar de cirka 6 miljarder koppar te som bryggs i Storbritannien varje år till förbrukning av ungefär 15 ton polypropylen – en enorm mängd förbrukad plast som antingen förgiftar komposter eller helt enkelt hamnar på tippen.

Kampanjer har förts för att få britterna att brygga mer löste eller använda sig av japanska miljövänliga ”tepyramider” gjorda av majsstärkelse men dessa ökar dock i kostnad. Kostnaden är även nu något som oroar brittiska Tea and Infusions Association som tror att de nya påsarna kan öka kostnaderna åttafaldigt, något som skulle kunna påverka försäljningen negativt och som i slutändan skulle drabba många fattiga tebönder då efterfrågan skulle minska.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078