23948sdkhjf

Dags för branschen att våga stå upp

| Av admin | Tipsa redaktionen

Pär Bygdeson, vd för Livsmedelshandlarna, vill i sin krönika se handlarna stå upp för förändringar som verkligen gör skillnad – och inte struntsaker.

Jag har nu arbetat på Livsmedelshandlarna i elva år, och det är en sak som gnager alltmer i mig. En sak som likt en långsam tsunami vältrar in över den bransch jag älskar. Det gäller våra politikers, myndigheters och tjänstemäns lust och strävan att i detalj reglera allt fler aspekter av hur man driver butik, vilket sortiment som anses passande och hur många tillstånd och kontroller som behövs. Detta är en sjuka som finns på EU-nivå, i rikspolitiken och även på den kommunala nivån.

Läs också: Driv försäljning och gör reklam – samtidigt

Det är som om det finns en tro på att ju mer detaljregler som finns, desto bättre kommer allt att bli. Inget kunde vara mer fel. Regler ska man spara till det som är viktigt, inte för att sysselsätta personer med att utveckla regler.

Just nu håller EU, och Sverige, på och inför en förordning om Unfair trading practices, som kommer att lägga hämsko på utvecklingen och göra maten dyrare för konsumenterna.

Nästa steg är planer på att införa något som heter Price transparency. Det innebär att man vill bygga upp en EU-myndighet som ska hålla koll på alla in- och utpriser mellan bönder, producenter och handel. Det är tufft att vara EU-vän för tillfället.

Här hemma håller man som bäst på att införa den nya tobakslagen som blanda annat leder till att butiker ska ansvara, dock utan mandat, för att ingen röker utanför entrén. Till det kommer att varje butik som säljer tobak ska ha ett tillstånd, vilket är bra.

Läs också: Därför ökar mobilerna försäljningen i butik

Signalerna just nu är att priset på ett sådant tillstånd kan komma att landa på en summa mellan 10 000 och 13 000 kronor per butik. Det är inte utan att man får en känsla av att man här ser en bakväg att få butiker att sluta sälja tobak. I alla fall legal sådan.

Nu närmar vi oss den svenska paradoxen. Dessa och många år av tidigare regler, är endast till för de som följer dem av sig själva. Det finns troligen inge bortre gräns för hur mycket regler man kommer att lägga på de som sköter sig och böjer sig, medan de som av olika skäl väljer att inte följa reglerna kan göra detta utan större konsekvenser.

Att stjäla, hota och trakassera, eller för all del att sälja illegal tobak och alkohol, leder sällan till några större konsekvenser. Har ibland använt liknelsen att Sverige allt mer liknar den berusade mannen som letar efter sina nycklar under gatlyktan. På frågan om han tappat dem där, svarar han; Nej, men man ser så mycket bättre här.

För att slippa ta tag i verkliga problem kan man hålla sig sysselsatt med att skapa regler för de skötsamma. Tror det kan vara dags för branschen att våga stå upp för sina rättigheter som företagare. Även om det skulle innebära att det blåser lite.

Pär Bygdeson, vd Livsmedelshandlarna

Håll dig uppdaterad med Fri Köpenskap
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Ica-butik har brunnit ned

Nu släpps nytt Hemköpskoncept – måltidsrummet: ”Uppgradering av Hemköp City”

Hemköp Mall of Scandinavia i Solna norr om Stockholm blir testbutik.

2

Matpriskollens undersökning: Willys billigast, Hemköp och Nära dyrast

Ett år efter branden – nu öppnar Icabutiken igen

Kunnig säkerhetschef och modern säkerhet bidrar till vinst

Affärsmannaskap viktigt i en roll som förändras snabbt.

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Han får fängelse för hästköttsskandalen

Arkiv
Plus

Chefsintervjun
"Enorm potential med havren som råvara"

Mats Liedholm vd på Fazer Sverige berättar i Chefsintervjun om hur anrika företag blir innovativa och om hur fler borde testa att jobba på Ica.

Anammas kunder slussas till Coop

Plus

Mötet
Utmaning: "Alla ska dra åt samma håll"

Varje dag äter vi svenskar cirka sex miljoner ägg, ett halvt ägg per person och dag. Astrid Lovén Persson jobbar för att den siffran ska öka. "Ett ägg per dag tycker jag man kan äta."

Debatt
Finns delikatesser bara i Sydeuropa?

Chefen har ordet
Dags för branschen att våga stå upp

Katrineholm förbjuder tiggeri

Köttföretag får böta efter sågolycka

Slakteri skållade levande kycklingar

IcaX med ny app mot det uppkopplade köket

Icas innovationshubb släpper ny lösning.

Fler butiker börjar med komposterbara påsar

City Gross och Jontefonden vann pris

Ägg ökar - men inte de Krav-märkta

Axfood fortsätter köra med Circle K

Coop levererar nätmat till flygplatsen: ”Mycket mer på gång”

Coop pilottestar e-handel till Landvetter i Göteborg. ”Bara en av väldigt många idéer”, säger Catrin Folkesson, affärsområdesdirektör på Coop Online till Fri Köpenskap.

Plus

Dagligvarugalan
Vinnarna i fiskdisken på studieresa i Norge

Krönika
Därför ökar mobilerna försäljningen i butik

"Den lille" Brugsen försvinner i Danmark

Trendbrottet: Vi äter mer fisk

Rusta höjer ribban: 19 butiker nästa verksamhetsår

”Vi lägger in en extra växel”, säger etableringschefen Peter Jansen.

Butikerna hyllar vårbudgeten

Slopar buräggen i emv

Plus

Non food kryper närmare maten

Hyvlade timmar i Norrköping återställda

Ica byggde hållbarast

Ny Hemköp öppnad i Malmö

Gränslöst sötsugna norrmän rekordhandlade

Priserna stod stilla under mars

Så mycket väntas påsken sälja för

Kafferabatt minskar engångsmuggar

Allt fler planerar att påskhandla online

Norska utredare: Ta bort sockerskatten

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.162