23948sdkhjf

Nätverk med livsmedelshandlare spar energi

Runt om i landet finns många nätverk som arbetar med energiomläggning. I ett av de mest aktiva, i Kalmar, samlar åtta Ica-handlare kunskaper tillsammans.

Jesper Danielsson vid Energikontor Sydost i Kalmar driver tre olika nätverk men det mest aktiva är det tillsammans med åtta Ica-handlare i regionen. Han poängterar dock att nätverket är öppet för alla livsmedelsbutiker. Här ordnas träffar om belysning, värmesystem och utbildning av personal men också leverantörsbesök av de som säljer exempelvis entrédörrar, luftridåer och frysskåp.

– Genom nätverket arbetar man med ett energiledningssystem med fyra faser som handlar om kartläggning, åtgärder, uppföljning och förbättringar. Grundmålet från början var att sänka energianvändningen med i genomsnitt 15 procent till slutet av 2020 jämfört med 2015 men nu siktar de åtta handlarna på en sänkning med hela 33 procent.

Varje handlare får tillgång till en energikonsult för att få råd i tekniska frågor, säger Jesper Danielsson.

– EU kräver att gamla kylvätskor byts ut mot till exempel koldioxid senast under 2020 så många passar på att byta till energieffektivare kylaggregat när det så kallade köldmediet behöver ersättas. När kylaggregaten byts ut finns också möjlighet att ta tillvara på dess spillvärme för att använda i sin egen butik eller sälja till grannbutiker eller fjärrvärmenät, säger han och tillägger att det finns möjlighet att söka stöd från Energimyndigheten för att delfinansiera olika typer av energieffektiviseringar.
Flera liknande nätverk för livsmedelsbutiker finns i andra delar av Sverige.

Begränsning av f-gaser

Om du har värmepumpar, kyl- eller frysutrustning som innehåller köldmedium i din verksamhet påverkas du av f-gasförordningen som succesivt begränsar försäljningen av f-gaser i EU och förbjuder köldmedier med hög miljöpåverkan vid nyinstallation och service.
Från 1 januari 2020 är det förbjudet att fylla på det gamla köldmediet i kylaggregat.
Läs mer på alltomfgas.se

Gröna lån

Icas verksamhet med butiker, apotek, lager och kontor ska vara klimatneutral 2020. Det kan betyda att kyl- och fryssystem eller belysning behöver uppdateras eller bytas ut till nya med mindre klimatpåverkan. För att hjälpa handlarna med finansiering av miljösmarta investeringar. erbjuder Ica-banken gröna lån med extra bra villkor när det gäller ränta, egen insats och avbetalningstid.

Läs även: Tuff resa mot rätt temperatur

Läs även: Forskning visar: fräscha dörrar är effektiva

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.111