23948sdkhjf

Hovrätten ändrar domen i mångmiljonhärvan: ”En upprättelse men ändå skrattretande”

Friades i tingsrätten – men nu ändrar hovrätten domen gällande mångmiljonhärvan i Göteborg.

I september 2018 gjorde Fri Köpenskap en uppmärksammad granskning av mångmiljonhärvan i Göteborg, där stöldgods motsvarande totalt nio miljoner kronor från norr till söder hade hittats i ett par förråd i Göteborg. Läs den tidigare granskningen här.

Trots att många varor i beslaget via artikelnummer, stöldmärkningar, klistermärken och andra kännetecken kunnat knytas till flera olika inbrott och butiksstölder i landet friades samtliga misstänkta i tingsrätten. De fick dessutom tillbaka varorna.

Det krävdes tre till fyra heltidstjänster en hel månads arbete att räkna ihop allt stöldgods, men nu har tjuvarna fått tillbaka alla varor och det är fritt fram att sälja dem vita och fina. Vi har helt enkelt tvättat produkterna åt dem. Det är klart att man blir uppgiven, berättade lokalpolisen Christian Nylén för Fri Köpenskap då.

Fanns det någon tvekan om att de var skyldiga?

– Ingen som helst, det var helt uppenbart.

Christian Nylén var en av de poliser som hittade beslaget.

Även Ica-handlaren Mikael Ovrell vars arbete med DNA-märkta varor av en märklig slump lett fram till beslaget var bestört.

Man blir misshandlad och får hammare svingade emot sig. Man lever med en hotbild mot både sig själv och familjen. Men inte ens när någon blir tagen på bar gärning så händer något, berättade han.

Mikael Ovrell, handlare, Ica Nära Kortedala.

Ärendet överklagades till hovrätten och i torsdags den 12 december stod det klart att hovrätten ändrar tingsrättens dom och dömer två av de tilltalade till grovt häleri samt tre av de tilltalade till medhjälp till grovt häleri.

Den person som anses huvudansvarig döms till två års fängelse och övriga till villkorlig dom samt mellan 60-150 dagsböter på mellan 50-210 kronor.

”Värdet på varorna i verksamheten uppgår enligt hovrättens bedömning, även vid en försiktig beräkning, till flera miljoner kronor. Med hänsyn till det betydande värdet på godset, är häleribrottet att bedöma som grovt häleri”, konstaterar hovrätten i domen som Fri Köpenskap tagit del av.

Totalt omfattades beslaget av 63 396 produkter, främst smink, hudvårdsprodukter, rakblad, kosttillskott och andra små men dyra varor. Försäljningen av varorna har skett bland annat via Tradera liksom öppen torghandel i Göteborg.

– Det var en så oerhört märklig dom i tingsrätten att man häpnade. Det var inte bara jag utan också de poliser som varit inblandade i fallet som slet sitt hår. Här hade man lagt ned mängder med tid att spåra dessa varor till olika butiksstölder och när man äntligen fått riktigt fula fiskar på kroken så går de fria. Och dessutom fick de beslaget tillbaka, säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel till Fri Köpenskap.

Mångmiljonhärvan i Göteborg är det största beslag han känner till när det gäller den typen av produkter som Svensk Handel ständigt larmar om.

– Att hovrätten i någon mån tar oss tillbaka till sunt förnuft ser jag som en upprättelse men det blir samtidigt ändå skrattretande. En person får ett kännbart och rimligt straff på två års fängelse men i övriga fall blir det bara ett slag i luften.

Per Geijer, säkehetschef, Svensk Handel.

En av de tilltalade som varit med och sålt stöldgodset dömdes exempelvis till villkorlig dom samt dagsböter motsvarande totalt 9 000 kronor.

– Det här är ett skolboksexempel på systematiskt häleri av stöldgods för miljontals kronor, och sedan blir straffet några tusenlappar i böter, som troligen inte ens kommer att betalas. På det sättet blir domen inte brottsförebyggande på en enda fläck och det blir svårt för oss att argumentera för att poliserna i framtiden ska lägga tid och resurser på att utreda brotten ur ett samhällsekonomiskt perspektiv.

Pär Bygdeson, vd för Livsmedelshandlarna, delar samma bedömning som Per Geijer.

– Det är bra att det blev överklagat och att hovrätten i ett av fallen faktiskt slår fast att det är två års fängelse som gäller för det här. Den stora missen tycker jag att det ens kunde få gå så långt och sedan tycker jag att tingsrätten har en väldigt märklig syn på bevisföring. Alla företag behöver ha kvitton på allt man för in men enligt tingsrätten är det rimligt att ge tillbaka uppenbart stöldgods trots att de inte kunde uppvisa några kvitton på vart varorna kom ifrån. Jag misstänker att det inte finns så många varor kvar att lämna tillbaka till företagen nu, säger Pär Bygdeson.

Pär Bygdeson.

Han stör sig också på att medhjälp till grovt häleri, som i dessa fall motsvarar fängelse som straffvärde, istället konverteras till villkorlig dom och dagsböter. Detta med hänvisningen att det saknas särskild anledning att befara att de kommer att göra sig skyldiga till fortsatt brottslighet. 

– Det borde vara betydligt allvarligare än så. Särskilt eftersom vi vet att dagsböter fungerar väldigt dåligt när det saknas laglig inkomst. Det är en gammaldags form av bötesstraff som riktar sig mot skötsamma människor, inte försäljning av stöldgods i mångmiljonsklassen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.173