23948sdkhjf

Årets matbluff – alla finalisterna

| Av Pontus Nyman | Tipsa redaktionen

162 nomineringar har blivit fem finalister. Här är produkterna som lurat kunderna mest, enligt Äkta vara.

För fjärde året i rad har den ideella konsumentföreningen Äkta vara tagit fram fem finalister till antipriset ”Årets matbluff”.

Läs också: Matbluffsfinalister besvikna: ”Det sista vi gör är att bluffa”

– Jag ser priset som ett årligt tillfälle för Sveriges konsumenter att sätta ned foten och tala om vart gränsen går. Livsmedelsverket och företag anser att en smördeg får kallas smördeg även om den inte innehåller något smör. Vi tycker att det har gått för långt, säger Björn Bernhardson, medgrundare av Äkta vara och jurymedlem i Årets matbluff, till Fri Köpenskap.

Med antipriset vill Äkta vara komma bort från att framsidan och produktens budskap säger en sak medan den finstilta texten i innehållsförteckningen ofta målar upp en annan bild.

En del tycker nog att det är jobbigt att vi försöker röra om i grytan och inte låta livsmedelsföretagen jobba ostört. Sedan tror jag även att det finns många som uppskattar transparens. Såväl livsmedelsföretag som konsumenter.

Rekordmånga nomineringar, 162 stycken, har inkommit till Årets matbluff och från dem har juryn plockat ut fem finalister som de anser lurat sina kunder mest under 2019. En av finalisterna är Alpros vispbara sojaprodukt.

Läs också: Tolv produkter anmälda – anses vara bluffar

– När man marknadsför produkten som en sojaprodukt så är det nog ganska många konsumenter som förväntar sig att det rör sig om mer än två procent sojabönor. Dessutom är det nog många som blir upprörda när de inser att den vegetariska produkten de köpt innehåller 25 procent av den ständigt omdebatterade palmoljan, konstaterar Björn Bernhardson och tillägger:

– I det här fallet vore det mer rimligt om produkten hette palmvisp eller vegovisp, men dessa ingredienser skyltar man ju naturligtvis inte gärna med. Dessutom står det att den bör förvaras i kylen i max 7 grader men egentligen är den ultrapastöriserad och kan gott staplas på de vanliga butikshyllorna snarare än att stå i kylen och slösa ström.

Björn Bernhardson, Äkta vara.

En annan produkt som Äkta vara inte anser har rent mjöl i påsen är Sempers glutenfria produkt Bovete & teff-mjöl.

– Mjöl bygger på att man maler kärnor av sädesslag. I det här fallet består produkten bara av tre procent teff och 23 procent bovete. Tillsammans med rismjölet som man inte lika gärna skyltar med så uppgår själva mjölet bara till 45 procent. Resten är olika stärkelser, förtjockningsmedel och annat, säger Björn Bernhardson.

Läs också: De kräver innehållsdeklaration för alkohol

Vinnaren i Äkta varas antipris tas fram genom en öppen omröstning bland konsumenterna på Äkta varas webbplats. Förra året vann Lättas margarin gjord med svensk raps och smakrik kärnmjölk där den största ingrediensen utöver vatten var palmolja.

Produkten är inte med bland årets finalister men har enligt Björn Bernhardson nominerats av flera konsumenter även i år.

– De har gått ut med ett nytt recept där raps är den största ingrediensen. Detta har man däremot inte åstadkommit genom att öka mängden raps utan snarare genom att späda ut palmoljan med sheaolja som är en annan långväga fettsort, ursprungligen härstammande från Afrika, hävdar Björn Bernhardson.

Leverantörerna är besvikna över finalistplatserna.

Läs också: Färdigräknat: Här är Årets matbluff

Det sista vi gör är att bluffa, säger Mats Tärning, medgrundare av Wellnox till Fri Köpenskap.

Läs leverantörernas svar här.

Här är alla finalisterna i Äkta varas antipris Årets matbluff 2019 

Skånemejerier – Bara yoghurt frukt & bär, hallon & jordgubb

Sötad med fruktkoncentrat

En fruktyoghurt med mer bär och mindre socker. Så tänker nog de flesta när de ser denna produkt. 20 procent frukt och inget tillsatt socker står det på framsidan. Mängden hallon och jordgubbar, som avbildas stort, utgör dock mindre än hälften av detta procenttal. Resten utgörs av koncentrerad juice av druva och äpple, vilket är ett annat namn för en sockerhaltig sirap som WHO ur hälsosynpunkt jämställer med vanligt strösocker. Dessa koncentrat står för ungefär två tredjedelar av sötman i yoghurten, som bara är cirka 10-20 procent mindre söt än annan fruktyoghurt. "Inget tillsatt socker" stämmer förvisso, men den är alltså långt i från så osötad som den ger sken av.

Semper gluten free – Bovete & Teff, Mjöl

Inte bara mjöl i påsen

Framsidan ger intrycket av att det rör sig om ett mjöl av naturligt glutenfria frön av bovete och teff. I själva verket är det en bakmix, som förutom 23 procent bovete och ynka 3 procent teff innehåller en rad olika stärkelser, fibrer och därtill förtjockningsmedel. Tillsammans med rismjöl utgör mjölerna endast 45 procent av innehållet.

Pågen – Brioche hamburgerbröd

Bakat utan karaktäristiska råvarorna

Brioche är ett franskt bröd, bakat med smör och ägg, som på senare tid har blivit populärt att använda till lyxigare varianter av snabbmatklassikern hamburgare. De här bröden innehåller dock ingen av dessa ingredienser. Ingredienserna är i själva verket snarlika deras vanliga hamburgerbröd. Den enda egentliga skillnaden är att det inte ligger några sesamfrön på locket och att de har smaksatts med smörarom.

Läs också: Axfood backar efter matbluffen

Rå – Blåbär

Kallpressad fast värmebehandlad

Både varumärket "Rå" och produktbeteckningen "råsaft" på framsidan antyder att det här är en särskilt rå och obehandlad juice. På baksidan står dessutom att den är kallpressad. I själva verket har juicen pastöriserats, dvs hettats upp för att förlänga hållbarheten, innan den tappats på flaskan. Opastöriserad juice är eftertraktat eftersom det anses ge en friskare mer naturlig smak samtidigt som vissa vitaminer och andra nyttigheter bevaras bättre.

Alpro – Cuisine soya vispbar

Nästan ingen soja

Liksom sojadryck är ett alternativ till mjölk är denna produkt ett alternativ till vispgrädde. Innehållet av just sojabönor är dock mycket blygsamt, ynka 2 procent, faktiskt betydligt mindre än de 8 procent som finns i samma tillverkares sojadryck. Istället utgörs hela 25 procent av produkten av palmolja, vilket tillverkaren förstås inte skyltar med. Sina gräddliknande egenskaper har produkten fått medhjälp av bland annat konsistensmedel och aromämne.

Foto och motiveringstexter: Äkta vara

Läs leverantörernas svar på kritiken här.

Håll dig uppdaterad med Fri Köpenskap
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Nästa fem Netto som blir Coop

Plus

Dagligvarugalan
Så ökade Årets dryckesbutik med 65 procent

Ica Nära Stabby i Uppsala bytte strategi – nu finns mat och dryck sida vid sida.

Picadeli lanserar "Picabowl"

Krismöte efter fiskestopp i Östersjön

3

Kunder och handlare rasar över Icas nya bonussystem

Nyhetsbrev

Krönika
”Därför flyger för få produktnyheter”

Arkiv

Rekordförtroende för livsmedelsbranschen

Kyrkor startar egen matbutik

City Gross lägger småbutikerna på is

Klart för ny Ica – öppnar 2022

Ica har gjort klart med en ny Ica Nära på 900 kvadratmeter.

Premiär för ny Stora Coop med 40 meter delikatess: ”Något utöver det vanliga”

Ica lägger ned Supermarket-butik

Ica sponsrar Food Tech 2020

1

Debatt
Svensk Handels vd: ”Löneökningstakten måste vara mycket återhållsam”

Sainsburys vd lämnar efter fusionsnederlag

Barn gör frätbomber – Coop plockar bort produkt från hyllan

På nytt jobb
Han blir Dagabs vice vd: "Extra väl lämpad”

Jordskredsseger – här är Årets Matbluff: ”De lurar både kunder och butikspersonal”

Knappt 20 000 konsumenter har sagt sitt i antitävlingen – här är vinnaren.

Förvandlade pelare till säljande display

På nytt jobb
Maxi-butik i stor omorganisation – utser ny butikschef

City Gross satsar på hälsa

Satsar på arbetsmiljön i kassan

Nypremiär för Astrid och aporna – Kale United vill bli vegansk folkaktie

På nytt jobb
Han blir hållbarhetsansvarig på SVDH

Banbrytande chefredaktör avliden

Papper på prästosten ersätter plasten

Krönika
”Vi måste göra branschen het igen”

Axfood vill bli större i Linköping

På nytt jobb
Han går in som vd i Clearon

Efter rånen – ser över kontanthanteringen

Köttbulleföretag i konkurs

EU diskuterar totalförbud av plastförpackningar

På nytt jobb
Hon blir hållbarhetsansvarig på Ica Fastigheter

På nytt jobb
Ny butikschef i Karlshamn

Här landar Icas nya måltidspilot

Framtidstron sjunker mest inom dagligvaruhandeln

Se alla Företagens egna nyheter

E700: Smart och modernt kassa- och betalsystem

Bärkassar som skapar merförsäljning – 3 tips för din bärkassedesign

Presentinslagning: 3 goda råd huvudkontoret bör överväga

Presentpapper till julen 2019 – den hållbara julen

3 tips på miljövänligt emballage utan merkostnader

Miljövänligt emballage – känn dina certifieringar

Hållbar förpackningslösning till Eplehuset

Miljö och kvalitet i fokus hos Filippa K

Acne Studios kamp för miljön med miljövänliga förpackningar

Total emballagelösning till VÆRSGO

Interpay visar världens modernaste allt-i-ett terminaler på Retail Experience Live 2019, Kistamässan

Stormberg gör besparingar på emballage genom nytt samarbete

Hållbar design till Björn Borg

Emballagedesign för e-handel är effektiv branding

Påsen som driver trafik till ARK Bokhandels webbsida

Branding: Så väljer du rätt presentinslagning

Scanlux Packaging blev totalleverantör av emballage till Crosseyes

3 inslagningstrender till vår och sommar 2019

HOPE får miljövänliga och exklusiva påsar från Scanlux Packaging

Nu lanserar vi vår bärbara betal/kassaterminal PAX E600 med intergrerad 8 tum androidskärm.

Äntligen lanseras den första betalterminalen med integrerad Androidenhet av...

Sänd till en kollega

0.204