23948sdkhjf

Bergendahls test med DNA-sprej lyckat: ”Svinnet minskar”

Både det dolda svinnet och antalet stölder minskar. Det är effekterna av Bergendahls test med DNA-sprej.

Fri Köpenskap kunde i september 2018 berätta att Bergendahls liksom Ica, Axfood och dåvarande Netto Sverige testat att spreja särskilt stöldutsatta varor med DNA.

DNA-sprejen är osynlig för blotta ögat men via en syntetisk kod kan produkterna knytas till varje enskild flaska och därmed den unika butiken som använt den. Bergendahls har under en tid testat greppet i fem City Gross-butiker och kan konstatera att det gett positiva indikationer.

Exakta siffror vill de i dagsläget inte dela med sig av men kan konstatera att de i de testade butikerna ser en tydlig minskning både i det dolda svinnet och antalet stölder och polisanmälningar.

– Det är lite vanskligt att säga för mycket i dagsläget eftersom vi behöver utvärdera det över en längre tid, men tendenserna ser lovande ut och jag tror på konceptet, säger Kristofer Klasén, säkerhetssamordnare hos Bergendahls och ansvarig för DNA-projektet.

Sprejen används främst på särskilt stöldutsatta varor som exempelvis kött, chokladkakor och hygienprodukter. Tydlig skyltkommunikation både i entrén och vid hyllorna fungerar i förebyggande syfte.

– En stor fördel är att det är väldigt enkelt att använda. Butiken kan spreja ute i avdelningen eller rakt över pallen när den kommer. Märkningen håller i sig i flera månader, säger Kristofer Klasén.

Vindico Group, som levererar DNA-sprejen, ser en tydlig efterfrågan i dagligvaruhandeln. Hösten 2018 kunde Fri Köpenskap berätta att cirka 200 butiker varav lejonparten i dagligvaruhandeln använde sig av DNA-sprejen – och den siffran har nu vuxit markant.

– Det är en lite känslig fråga bland våra kunder så den exakta siffran vill jag inte kommunicera men siffran har ökat väsentligt sedan dess och i dagligvaruhandeln har även Coop tillkommit, säger vd Carl Schneider till Fri Köpenskap.

I övriga retailbranschen är bland andra Clas Ohlson, Jula, H&M, Elgiganten och Dufry Group viktiga kunder.

– När det gäller kläder har vår nya teknik med DNA-penna blivit populär, berättar Carl Schneider.

Dagligvaruhandeln står däremot fortfarande för merparten av DNA-märkningen och enligt Carl Schneider syns tydliga effekter bland de som använder tjänsten.

– Det vi i dagsläget kan konstatera är att de butiker som använder DNA-tekniken ser en nedgång i stölderna på mellan 30 och 75 procent. Dessutom slipper man göra en hel del andra åtgärder så totalkostnaden för säkerhetsarbetet minskar, konstaterar han.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.156