23948sdkhjf

”Antibiotikaresistens en smygande kris”

Dags att visa handlingskraft i kampen mot antibiotikaresistens, uppmanar Åsa Domeij i sin nya krönika.

Vi är mitt i en kris av ett slag som ingen av oss nu levande någonsin upplevt. Världen över har politik och samhälle uppvisat en enorm handlingskraft. Det visar att när en kris slår till snabbt finns det både vilja och mod att agera. Värre är det med kriser som smygande och successivt växer i styrka.

Egentligen skulle sådana kriser kunna hanteras utan att det skulle behövas lika drastiska åtgärder som under den nuvarande coronapandemin. Eftersom de stegvis växer finns inte kraften att agera. 

En sådan kris är det ökande problemet med antibiotikaresistens. De produktionsmetoder som idag finns inom djurhållningen orsakar en hög användning av antibiotika. Det gör att antibiotikaresistensen ökar. En stor det av förbrukningen av antibiotika används till friska djur inom livsmedelsproduktionen och inte till sjuka människor. 

Innan det fanns antibiotika dog människor av infektioner som vi i dag ofta betraktar som triviala. Och utan antibiotika skulle delar av sjukvården hamna på 1930-talets nivå. Redan i dag är problemet mycket allvarligt. Hundratusentals människor i världen dör varje år av antibiotikaresistenta bakterier.

Frågan är hur stor påverkan resistenta bakterier kommer visa sig få på dödligheten i samband med covid-19. Virusinfektioner kan kompliceras av efterföljande angrepp av bakterier. Särskilt vid intensivvård kan det vara nödvändigt att stötta med antibiotika. 

Att förändra produktionsmetoderna inom lantbruket är egentligen inte svårt. I Sverige var användningen av antibiotika hög på 1980-talet, men genom ett målmedvetet arbete pressades volymerna ner. Om man jobbar med bra djurhållning, rengöring mellan varje omgång djur som föds upp och bara skriver ut antibiotika till sjuka djur kommer användningen att minska kraftigt. Det är också viktigt att det inte tillåts att veterinärer kan tjäna pengar på användning av antibiotika.

Kanske kan coronakrisen visa vägen för att politisk handling faktiskt är möjligt? Antibiotikan är en av mänsklighetens viktigaste tillgångar. Den kan näringsliv och politik hjälpas åt för att rädda.

Inom dagligvaruhandeln arbetar vi tillsammans med Axfoundation för att utveckla gemensamma kriterier för sina inköp av animalieprodukter. Men politiken behöver också hjälpa till. EU har tagit viktiga steg framåt, men fortfarande går arbetet med att minska användningen av antibiotika och stärka djurvälfärden alldeles för långsamt.

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Artikeln är en del av vårt tema Chefen har ordet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109