Coops nya flaggskepp ratar manuella diskar: ”Framtidens butik”
Coop Hagastaden är inte en butik som andra. Trots en färskvaruandel på omkring 70 procent sett till ytan har kedjan helt valt att dumpa manuella punkter, bortsett från kök och bistro. Orsaken?
– Butiken speglar hur vi tror att framtidens butiker kommer att se ut. När jag tog över det här projektet var manuella diskar redan inritade, men där har vi tänkt om. Vi vill flytta kundmötet framför produkterna istället. Vi har vågat tänka utanför boxen på allvar, säger Anders Fahlgren, projektledare för Coop Hagastaden.
Hur ska man lösa det rent praktiskt då, så att det inte bara rullar på som vanligt?
– Ett exempel kan förstås vara att sätta upp körep framför produkterna, men främst handlar det om att ha kompetent personal och det här är något som vi så klart planerat för i rekryteringen. Vi har haft 4 000 ansökningar till tjänsterna.
35 anställda ska leda butiken som har öppet mellan 07.00 och 23.00 alla dagar. Den största och mest tydliga omställningen blir förstås att 90-95 procent av kunderna beräknas handla med appen Scan & Pay. Se en film om hur den fungerar här.
– Jag ser verkligen fram emot att se hur det här kommer att tas emot. Det är alla känslor på samma gång. Pirrigt, förväntansfullt och jättehäftigt, säger butikschefen Maria Ytter.
Med så hög andel av kundflötet digitalt ökar förstås risken för kaos om appen till exempel skulle strula i en timme. Jag frågar Maria Ytter hur hon ser på den biten.
– Då får vi lösa det med de få kassor, en manuell och två snabbkassor, som vi har. Men vi har förstås också sett till att anställa riktiga problemlösare i personalen.
Scan & Pay-appen förändrar också arbetssättet på andra sätt. Kunderna köper en kasse när de går in i entrén, och betalar i appen. Eftersom butiken också har två ingångar försvinner det naturliga kundvarvet.
Anders Fahlgren tror att man i framtiden kommer att behöva tänka om helt när man designar butikerna.
– Vart ska man placera mejeriavdelningen till exempel? Traditionellt brukar den ligga längst inne i butiken. De insikter vi samlar på oss i butiken kommer att ligga till grund för hur framtida kundvarv kommer att se ut, och teknikskiftet går snabbt när det väl kommer till ”tipping point”. Om 2-3 år tror jag att det här är det nya normala.
Med mindre fokus på traditionella kassazoner ökas förstås också säljytan och frigör mer tid för personalen. Anders Fahlgren hoppas att dessa timmar investeras i personalen.
– Den dagen vi inte längre behöver kassorna så hoppas jag att vi på riktigt satsar detta på personalkompetens, annars har vi inte lärt oss något alls.
Är det något med butiken som du är särskilt nöjd över?
– Det kanske kan upplevas som en detalj men jag älskar fönster med stort ljusinsläpp och god insyn. I många butiker väljer man att blockera insynen men här har vi inte ett enda fönster som täcks. Tanken är att man ska kunna handla mentalt innan man kliver in i butiken och om man vidgar blicken till andra delar av handeln så jobbar alla så. Titta på en H&M-butik till exempel.
Helena Mattsson, försäljnings- och marknadschef hos Coop Butiker & Stormarknader, ser också med spänning fram emot butiksöppningen.
– Vi kommer att kunna testa olika saker som vi sedan tar vidare till andra butiker. Mycket handlar om att testa sortimentet och hitta nya vägar. Dessutom är vi intresserade av hur vi kan sy ihop det med e-handeln i ett omnikanalsperspektiv.
När kassorna plockas bort beräknas bland annat impulsförsäljningen förändras. Tuggummin och vissa andra impulsprodukter förlorar sin naturliga säljplats. Dessa har nu istället placerats vid butikens två ingångar, convenience- och bistro-entrén.
Läs om Coops utrullningsplan för Scan & Pay och alla funktioner som lagts till hos Coop Hagastaden här.
Läs om Grönska som levererar Sveriges största butiksodling till Coop Hagastaden här.
Artikeln är en del av vårt tema Butiksöppning.