23948sdkhjf

Handlaren: ”Vi är jagade från två håll”

Dagligvaruhandeln är i dag utsatt för stark press från två håll. Konsumenternas minskade köputrymme, och en skenande kostnadsutveckling. Utvecklingen kommer att fortsätta med mera prishöjningar. Det var deltagarna i Svensk Dagligvaruhandels webinarium på onsdagen överens om.

Webinariet hölls i samband med publiceringen av Dagligvaruindex för oktober, som visade fortsatt dystra siffror för dagligvaruhandeln.

Joakim Wirén, analytiker på HUI, inledde med att visa hur hushållens förväntningar på den egna ekonomin störtdykt efter den senaste tidens reallönesänkningar. Och att prishöjningarna i dagligvaruhandeln hittills varit lägre än i producentledet. Fler prishöjningar är alltså att vänta.

– Konsumenternas minskade konsumtionsutrymme och större fokus på lägre priser pressar butikerna från ena hållet samtidigt som drift-, personal- och lokalkostnader ökar, sade han.

Paneldeltagarna Mårten Tenne, Maxihandlare i Nyköping, Magnus Wåhlander, vd för Coop Mitt och Johannes Ekström, Hemköpshandlare i Kungsbacka, underströk den bilden.

– Det är ett ansträngt läge, och det har gått väldigt fort. Vi är jagade från två håll, och får inte ut prishöjningar fullt ut, sade Mårten Tenne.

Magnus Wåhlander ökade på bilden av det osäkra läget.

– Det är tufft. Tavlans fyra hörn rör sig samtidigt, sade han.

De såg alla stora faror för den svenska butiksstrukturen om utvecklingen fortsätter.

– Kunderna är beredda att åka mer för att handla. Det gör småbutikerna på landsbygden blir mer kompletteringshandel, och det gör dem mer utsatta, sade Magnus Wåhlander.

Lägger man in de skenande elpriserna, som slagit hårdast i södra Sverige, blir det ännu tuffare.

– Vi kommer att se utslagning av butiker, till exempel på skånska landsbygden, sade Johannes Ekström.

De hastigt förändrade spelreglerna drabbar inte bara butikerna, utan också den svenska livsmedelsproduktion, där mervärden som lokalproducerat och ekologiskt hotas av minskande efterfrågan.

– Fortsätter trenden kommer det att slå ut den produktionen, sade Johannes Ekström.

Även den stundande lönerörelsen med höga lönekrav lyftes fram som ett hot. Men den svåraste utmaningen är den osäkra utvecklingen och svårigheten att göra prognoser, tyckte paneldeltagarna.

– Möjligen kan vi få en stabilare marknad om ett år när vi möter de här galna inflationstalen, sade Mårten Tenne.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.119