Så satsar handeln på utbildning – från spel till traineeprogram
Spel höjer trycket i utbildningarna

E-learning har slagit igenom brett, men börjar bli gårdagens nyheter. Framtiden ligger i spelbaserad inlärning med simuleringar. I alla fall om man får tro Johan Marcus, Sverigechef för det internationella företaget Attensi.
– Simuleringar och gamification tillsammans är verktygen som kan ge varaktiga beteendeförändringar i företag, säger han.
Norgebaserade Attensi har vuxit snabbt sedan företaget startade, och har nu cirka 250 anställda i fem länder.
Den svenska verksamheten leds av handelsprofilen Johan Marcus.
– Vi jobbar med många typer av företag, men det var med dagligvaruhandeln vi startade, och där är vi starka internationellt.
En av de äldsta kunderna är norska Spar med 300 butiker.
– Där har vi kunnat visa att i de butiker där personalen tränade mest i våra simuleringar ökade omsättningen med 3,4 procent på ett år.
I Sverige finns kunderna än så länge i andra branscher.
– Vi har till exempel Espresso House, Circle K, Nordea, If och Coor.
Hittills har ingen av aktörerna i den svenska dagligvaruhandeln nappat.
– Vi har intressanta dialoger, så 2023 blir spännande, säger Johan Marcus.
På sin sida har han internationella resultat där man kunnat minska personalomsättning, onboardingtiden för nyanställda och den tid som krävs för utbildning och träning, för många kunder.
En av de stora fördelarna med den spelbaserade inlärningen är att de inbyggda motivatorerna och belöningarna i spelen driver upp engagemanget hos deltagarna.
– Det är också träning i trygg miljö där man kan göra fel, för att sedan gå ut och göra rätt i verkligheten. För att ändra ett beteende behöver man kunskap, motivation och träning, träning, träning, säger Johan Marcus.
De hjälper butikerna att skapa mätbar merförsäljning
Björn Persson och Emil Boson driver Boosta, som har jobbat med utbildning av butikspersonal i snart tio år.
– Vi slutade på Icaskolan och startade eget, berättar Björn Persson.
De har mest jobbat med Ica, men även med bland annat Hemköpsbutiker.
”Vi jobbar med de 100 bästa matbutikerna i Sverige” utropar de glatt på sociala medier.
Den kaxiga attityden har lett till framgångar i en tuff bransch där det finns flera konkurrenter.
De pratar gärna om mätbarhet och nyckeltal.
– Ju mer vi pratar online blir det viktigare med mjuka nyckeltal. Varför ska kunderna gå till butiken, säger Emil Boson.
Bland Boostas större uppdrag finn SLHF-Akademin där de tillsammans med handlare tagit fram ett utbildningspaket för medlemmarna i Stockholms Livsmedelshandlareförbund.
Här finns utbildningar i det mesta från vegetarisk och vegansk kost och matlagning, butkschefsutbildningar och marknadsföring på sociala medier, till kundmötet.
– Vi har också train the trainer, där vi tränar upp butiksanställda att hålla introduktionsutbildningar för nyanställda, berättar Björn Persson.
Ett annat projekt är tillsamman med Ica Kvantum Klockaretorpet i Norrköping där man jobbat med svinnet.
– Där har de lyckats spara 36:50 kronor per anställd och arbetspass. Det blev 400 000 kronor på ett år, säger Emil Boson.
De kör mycket av sina utbildningar själva, men har ett tiotal utbildningskonsulter som jobbar åt dem.
Fjärde upplagan av Icas talangprogram
I ett samarbete med Nexer Tech Talent kör nu Icagruppen den fjärde upplagan av traineeprogrammet Ica Young IT Professional.
Talangprogrammet pågår i tolv månader där man varvar utbildning med mentorskap och projektarbete. Deltagarna är anställda av Nexer för att efter avslutat program fortsätta sin karriär hos Ica.
Kompetenserna i årets talangprogram är inom eftertraktade områden för att säkra framtidens behov såsom data engineering, business analyst samt app- och frontendutveckling.
– Vi ser verkligen fram emot att starta vårt fjärde Ica Young IT Professional-program. Vi har tagit oss an en offensiv digitaliseringsresa inom alla våra verksamheter på Ica och programmet är ett led i att säkra eftertraktad IT-kompetens, säger Icas programansvariga Johanna Wiking.
Maxibutikerna i sydost satsade tillsammans med Linnéuniversitetet
Under förra året fick anställda vid Ica Maxibutiker i Småland och Blekinge en skräddarsydd utbildning inom hälsa och nutrition.
Utbildningen har skett vid fakulteten för hälso- och livsvetenskap vid Linnéuniversitetet i Kalmar.
I den första kursen stod näringslära i fokus; olhydrater, proteiner, fetter, vitaminer och mineraler. Samt Livsmedelsverkets kostråd, de nordiska näringsrekommendationerna, innehållsförteckningar och näringsdeklarationer. Den har sedan fortsatt med fördjupningskurser och påbyggnader.
– Medarbetarna som deltagit är väldigt nöjda. De tycker att det var mycket att sätta sig in i men väldigt lärorikt, säger Katharina Arvidsson, handlare på Ica Maxi Västervik, som hållit i projektet från Maxibutikernas håll.
Eurocash satsade på utbildning i stället för att permittera
När gränshandelskedjan Eurocash tappade 90 procent av sin försäljning under pandemin ställde kedjan om, och slapp på så sätt permittera personalen.
Fokusområdena var att ta fram ett nytt koncept som nu är implementerat i butikerna, och att utbilda personalen. Utbildningar hölls inom till exempel arbetsmiljöfrågor via e-learning , och truckförarutbildning på plats.
– Vi jobbade främst med två saker under pandemin som gjorde att vi slapp permittera. Vi fokuserade på att utbilda personal och att ta fram och bygga om enligt det nya konceptet, Det var möjligt tack vare starka och trygga ägare som kunde stötta upp i ett sådant läge, säger Eurocash vd Johan Svensson.
Artikeln är en del av vårt tema om utbildning. Läs också Axfood satsar på utbildningsplatser för hela personalen och Coops utbildningschef: Nu måste vi engagera ännu mer.