23948sdkhjf

Ny lista på olämpliga växter i mat

Mat innehåller många gånger växter som är hälsofarliga. Därför har Livsmedelsverket sammanställt en lista över de växter som är olämpliga att ha i mat.

Listan, som publicerats på verkets hemsida, ska underlätta för producenter, importörer och handlare att följa livsmedelslagens krav.

- Något som vi fått varning från andra länder om har varit vallörtste till exempel, som var ett bantningste som har sålts i Frankrike bland annat, säger Ulla Beckman-Sund, toxikolog vid Livsmedelsverket, enligt Svenska Dagbladet/TT/Sveriges Radios Ekoredaktionen.

- Vi vet inte om det har funnits här i landet, men vallört finns med på listan, det är leverskadande. Tussilago har också förekommit som bantningsprodukt och är också leverskadande.

Listan är inte uttömmande, varnar Livsmedelsverket, utan kommer att uppdateras löpande på hemsidan. Växterna som finns med i förteckningen kan hittas dels i vanlig mat, dels i hälsokostprodukter, kosttillskott och hälsopreparat.

Förutom vallört och tussilago finns även exempelvis blåsippa, liljekonvalj och idegran med på listan över hälsoskadliga växter.

Där finns också växter som inte bara är farliga i mat utan som även klassas som narkotiska preparat, som kat, hampa och koka, skriver Svenska Dagbladet/TT.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078