23948sdkhjf

Efter Ica Stammis – boom för Coop i försäljning och medlemskap

Betydande försäljningsökning och tusentals nya medlemmar hos Coop.

Vid det här laget är det nog få som missat den kritikstorm som drabbat Ica i samband med det nya bonussystemet Ica Stammis.

På andra sidan står huvudkonkurrenten Coop och ler.

– De nya medlemsansökningarna vi får in har mer än fördubblats mot en normal vecka. Både via formuläret online och i butik, säger Coops presschef Tobias Rydergren till Fri Köpenskap belåtet.

En normal vecka inkommer omkring 1 500 nya medlemmar till Coop. Den här veckan är siffran redan uppe i cirka 4 000.

– Och de fortsätter att trilla in i högt tempo. Vi märker också ett stort intresse via kundtjänst och sociala medier. Det är många som hör sig för hur vårt medlemsprogram och bonussystem fungerar, berättar Tobias Rydergren.

Och det är inte bara nya medlemmar som ökar. Det märks även en tydlig skillnad i försäljningen jämnt fördelat över hela landet.

– Det är fler än vanligt som handlar i butikerna helt enkelt. Vi ser att det är en ökning med några procent jämfört med motsvarande vecka förra året, konstaterar Tobias Rydergren.

Tidigare i veckan skickade Coop en liten känga till Ica med frågan: ”Vem är det som samlar och samlar men ändå inte får något tillbaka? En Stammis”. Nu planerar kedjan att växla upp kommunikationen ytterligare.

– Dagligvaruhandeln är en väldigt konkurrensutsatt marknad. Det vore dumt om vi inte agerar när vi upplever att vi har konkurrensfördelar, säger Tobias Rydergren.

Vad tänker ni göra?

– Jag vill inte gå in på detaljer men det kommer att synas betydligt mer än tidigare. Det finns tydliga skillnader mellan oss och huvudkonkurrenten och det är nu på agendan hos många kunder. Hos oss får man poäng för varje krona och de sparas i tre år.

Hur länge tror du att detta håller i sig?

– Det får vi se, man ska inte dra för stora växlar men varje ny medlem vi får är viktig. Det ger en möjlighet att kommunicera de erbjudanden vi har och förhoppningsvis locka medlemmarna att handla mer hos Coop.

Kritiken mot Ica, både från handlare och kunder, grundar sig i att Ica beslutat att nollställa de insamlade poängen varje månad för den som inte lyckats samla på sig 2 000 poäng. Många, särskilt pensionärer, kan få svårt att komma upp i den nivån som krävs.

Ica har ännu inga planer på att ändra systemet.

– Vi är glada och stolta över vårt nya lojalitetsprogram och vi har också fått väldigt många positiva kommentarer både från Ica-handlare och kunder, har Cecilia Meldahl, chef kundrelationer hos Ica, sagt till Fri Köpenskap.

– Ica räknar med att betala ut mer pengar i bonus än någonsin tidigare.

Uppdatering: I dag, fredag morgon, väljer Ica att backa. Läs om det här.

Läs mer: Coop slår tillbaka mot Ica: ”Vi tar marknadsandelar”

Kommentera en artikel (1)
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078